Dijous 02, maig 2024
19.4 C
Sant Gervasi
19.4 C
Sarrià
Publicitat

Els drets sanitaris sobre el final de la vida: noves jornades sobre la mort digna

Dos anys després de l'entrada en vigor de la llei de l'eutanàsia, a Catalunya s'han acollit a aquest dret 350 persones

Publicat el 10.10.2023 6:30

Societat

Dani Silva

Just quan es compleixen dos anys de l’aprovació de la Llei Orgànica de Regulació de l’Eutanàsia, l’Associació pel Dret a Morir Dignament vol continuar sensibilitzant a la població i farà unes jornades a Sarrià-Sant Gervasi entre el 25 d’octubre i el 22 de novembre a centres cívics i CAP de la zona. En total, són prop de 350 les persones a Catalunya que s’han acollit a aquest dret.

Publicitat

Les jornades al districte venen precedides per la recent demanda de l’associació a les institucions de simplificar la tramitació del document de voluntats anticipades (DVA), el qual suposa un tràmit “complex i difícil de complir”, segons l’entitat, que reclama que els sanitaris puguin tramitar-lo. Segons l’associació, a Catalunya el percentatge de DVA atorgats per 1.000 habitants és d’un 14,15 %, lluny, per exemple, del 22,36 % de la Comunitat Foral de Navarra.

Publicitat

Per aquest motiu, i en commemoració del Dia Mundial de l’Alzheimer el passat 21 de setembre, els actors Carme Elias i Josep Maria Pou protagonitzen l’última campanya de l’entitat, perquè encara hi ha un “gran desconeixement” sobre el document i, amb la campanya, es vol contribuir a fer difusió i sensibilització sobre el dret a morir dignament i sobre les eines a disposició de la ciutadania per preservar les darreres voluntats en el final de la vida.

“És molt important conèixer el pacient, més enllà d’informes clínics” explica a El Jardí la doctora Maria Parer, metgessa a l’Hospital Sanitari Pere Virgili i que ha participat en tres processos d’eutanàsia. És “cabdal” saber què pensa i quins sentiments té el pacient envers el procés, perquè cada cas és “individual”. Els processos solen fer-se llargs valorant “totes les alternatives possibles”, però per a Parer, el més dur per al pacient és “acordar el dia i l’hora en què et moriràs”.

Aquest serà el segon any que se celebren a Sarrià-Sant Gervasi les jornades de l’Associació pel Dret a Morir i ho farà amb el mateix leitmotiv: ‘No hi ha vida plena sense mort digna’. Els principals objectius de l’associació pel Dret a Morir Dignament són trencar el tabú de la mort present a la nostra societat i difondre els drets sanitaris, sobretot en relació amb el final de la vida.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.