21.4 C
Sant Gervasi
| Diumenge 25 d'octubre de 2020 |

Efrén Valentín: mel, fruits secs, formatges, embotits…

Gent de mercat

Josep Xurigué (@josepxurigue)

L’Efrén regenta una parada molt arrelada al barri. Des de 1970, Queviures Sant Gervasi ha proveït de la millor mel i fruits secs moltes famílies. Ens recorda amb orgull, que avis, pares i néts —tres generacions!— han crescut compartint el mateix gust de nous, figues, pinyons i ametlles. Ofereix, a més, una àmplia varietat de productes de qualitat i naturals: des de formatges i xocolates, a ingredients per fer postres delicioses…No us ho perdeu!

Fotografia: Mercat de Sant Gervasi

Ara fa 5 anys l’Efrén va prendre el testimoni a Esteve Munt propietari de la parada de Queviures. La primera botiga de fruits secs del barri que obrí ara fa gairebé mig segle. L’Efrén conscient de donar servei a una clientela fidel, ha conservat molts dels proveïdors de productes naturals de qualitat i n’ha ampliat l’oferta. El seu secret és un bon servei i adaptació al client; a cada client el que necessita. I tenir sempre els productes de temporada. Les nous, les figues tot i que s’acaben a l’abril i al setembre, amb l’Efrén, —ben conservades i amb totes les seves propietats— les podreu gaudir també després.

Com heu vist l’evolució del mercat i dels queviures en els darrers anys i com us hi heu adaptat?

El mercat té competència però aquí el client pot trobar un tracte personalitzat i que s’adapta a les seves necessitats, al contrari que en un supermercat o una gran superfície. He volgut mantenir el tracte personal amb cada client com feia l’Esteve i mantenir els bons productes, i ampliar l’oferta de qualitat. Molts clients quan vaig prendre el relleu a Esteve Munt, em demanaven que mantingués els gustos i la qualitat i així ho he fet; he après molt de l’Esteve.

Entre els nous productes per satisfer la clientela, tinc, per exemple, una selecció de xocolates del país, sense sucres afegits ni gluten. O formatges gustosos, sense lactosa, amb poca sal i greix, com un d’ovella que té molt d’èxit. Abans era impensable. Ara ens podem cuidar sense perdre els bons sabors.

Què podrem trobar d’especial a la botiga?

A Catalunya tenim molt bons apicultors. Porto una mel molt bona del Perelló que ha obtingut dos premis a tot l’Estat, a la millor mel del bosc i de romaní. També tinc embotits ibèrics d’alta qualitat, com un xoriço picant i un altre de dolç de León, curat en roure, boníssim! tant per menjar cru com per cuinar, per exemple, amb llenties. Els fruits secs són un altre producte estrella, una farmaciola natural i tinc molta cura a l’hora de triar els proveïdors per garantir-ne la màxima qualitat i assegurar que són de temporada. Els fruits secs tenen moltes propietats bones per la salut i són essencials per cuidar-nos: tots els estudis confirmen, per exemple, que les nous ajuden a controlar el colesterol i la salut del cor. Tinc molts metges clients. I, per exemple, és menys sabut que els nabius són recomanables per les seves propietats diürètiques i antioxidants.

Altres productes per cuinar bé i cuidar-nos que ofereixo són, per exemple, un arròs bomba amb denominació d’origen de Calasparra: amb un gra que conserva la seva textura. I uns olis extra verge amb personalitat, de primera premsada. Si us agrada el foie, en tenim un de francès exquisit.

Aconsella’ns Efrén, si us plau, alguna recepta, algun truc que puguis explicar? 

Tenim postres del país delicioses com ara la mel i mató, o les típiques postres catalanes: el músic. A mi m’agrada combinar un bon mató, una mel deliciosa i el gust dels fruits secs, com ara pinyons i nous. Aquesta barreja dóna unes postres molt bones que us recomano. A més, de mels tradicionals, com la d’eucaliptus o la de mil flors, n’hi ha de menys conegudes com la de castanyer
—que ajuda a la circulació—, o la de taronger — útil per a l’insomni—. Unes altres postres tradicional, poc conegudes i delicioses, és el menjar blanc de Reus. Antic i d’origen d’àrab són unes postres fetes d’ametlla i llet que ja es consumia a l’Al-Àndalus.

Hem dit que fins l’abril tenim la collita d’alguns fruits com les nous o les figues…

Sí, miro de tenir-ne, més enllà de la fi de temporada. Els fruits secs deshidratats no perden les seves propietats. A més, com he comentat abans hi ha moltíssims estudis que parlen dels beneficiosos que són per la salut, com ara un estudi de la Universitat de Harvard que cataloga les nous com a “Font de la Vida”. La Universitat de Harvard recentment ha defès la bona aportació que fan a la salut. Un menjar saborós és, per exemple, un iogurt amb nabius. Tot i que de figues no en tindrem fins al setembre de nou, intento tenir-ne més enllà de la temporada. El gust salat o dolç dels fruits secs permet moltes combinacions. Sobre les mels, una altra de no gaire coneguda és la de roure, us recomano tastar-la.

Per últim, com vius el mercat de Sant Gervasi d’avui? 

El 2013 vam celebrar el Centenari. Des de la plaça de sorra envoltada de cases fins avui hi ha un llarg camí. I es diu aviat. Però hi ha tota una sòlida tradició de mercat. Una tradició de caliu i atenció al client. Que es fa dia a dia. Des de la botiga de l’Esteve fins als Queviures Sant Gervasi d’avui hi ha quasi mig segle. La gent mantenim l’estima per les coses bones. I hi ha sabors i productes que travessen generacions.

Fes-te subscriptor

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.