Dijous 03, octubre 2024
22.3 C
Sant Gervasi
22.3 C
Sarrià
Publicitat

El càncer

Publicat el 29.6.2015 9:00

articles: naturalment curiosos

Marc Talló i Neus Mestre

Publicitat

Ahir tornant a casa després d’un llarg dia de feina al laboratori vaig seure al tren davant d’una parella d’avis molt concentrats en una discussió. Un d’ells va comentar que un company seu tenia càncer i que era molt estrany que ningú trobés la cura d’aquesta malaltia que mata a tanta gent. Molta gent pensa que el càncer és una malaltia com pot ser la grip o una gastroenteritis, amb uns símptomes clars i una causa clara, però no és així. Així doncs, què és realment el càncer?

Publicitat

El càncer és un terme genèric per referir-se al creixement descontrolat de les cèl·lules d’un teixit que comporta conseqüències a l’organisme. Quanta informació de cop! Anem-la desglossant. Primer de tot, cal saber que els òrgans del cos, com els pulmons o el fetge, estan formats per un conjunt de peces, anomenades cèl·lules. Cada cèl·lula té una forma i funció determinada. És com si cada òrgan del cos estigués format per una paret (el teixit) de maons (les cèl·lules). D’altra banda, mentre creixem, els òrgans també creixen, ja que les cèl·lules es poden dividir (una cèl·lula pot crèixer molt, duplicar el seu contingut i dividir-se per tal de crear-ne una de nova). Ara bé, quan ens fem grans, per mantenir estable l’arquitectura dels nostres òrgans, la capacitat de divisió disminueix. Si de sobte aquestes cèl·lules comencen a créixer més del compte, sense cap mena de control, la “paret” perd la seva forma. Aquest procés on les cèl·lules decideixen proliferar més del compte és el que coneixem com a tumor.

Per tant, quan sentim a parlar d’un tumor de pulmó o de pàncrees, es refereix a que algunes de les cèl·lules d’aquests òrgans han decidit dividir-se més ràpid del que toca, tot creant una protuberància. Però, quina diferència hi ha entre un tumor i un càncer?

Els tumors poden ser benignes, quan aquest creixement descontrolat de cèl·lules està localitzat; o malignes, altrament coneguts com a càncer, quan aquestes cèl·lules que creixen de forma descontrolada tenen la capacitat d’escampar-se per l’organisme i colonitzar altres òrgans i començar a créixer allà de forma descontrolada. Aquest fenòmen de les cèl·lules d’escampar-se per altres parts del cos s’anomena metàstasi.

Així doncs, és un error pensar que els pacients “amb càncer” tindran els mateixos símptomes, evolució i resolució de la malaltia ja que depenent de l’òrgan on es produeixi el creixement, si presenta metàstasi o no, de la mida de la tumoració, etc. hi haurà una severitat o una altra d’aquest.

Així doncs, el càncer, més que una malaltia, seria un conjunt de diferents malalties que tenen en comú un creixement descontrolat de les cèl·lules. És per aquest motiu que no sempre el remei per un cáncer serveix pels altres tipas de càncer. Per exemple, les medicines que arriben al pàncrees potser no poden arribar al pulmó i cal fer-ne de noves. Però sí que és cert que, com que tots els càncers tenen en comú aquest creixement descontrolat, la investigació d’un tipus de càncer també pot servir per els altres càncers. Esperem que en uns anys poguem parlar del càncer com un conjunt de malalties amb un tractament a disposicó!

Marc Talló Parra i Neus Mestre Farràs són biòlegs humans

Podeu fer arribar les propostes de temes de bilologia mèdica que voleu que siguin tractats a naturalmentcuriosos@gmail.com

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.