Publicitat

El carrer de Freixa

spot_img

Publicat el 4.3.2017 16:00

Nomenclàtor

Jesús Mestre Campi

Es un dels principals carrers transversals del turó de Modolell, i arriba al punt més alt del turó en coincidir amb el carrer de Vico. Aquest vial és la continuació del carrer de Plató i arriba fins a Ganduxer, a l’altura de la Ronda de General Mitre. La urbanització del carrer i de la part occidental del turó de Modolell el va proposar, a la dècada de 1870, l’hisendat Joaquim Modolell del Puig i de Vallmajor, propietari dels terrenys, a l’Ajuntament de Sant Gervasi de Cassoles. La família Modolell, amb arrels medievals, tenia la casa pairal a peu del ferrocarril de Sarrià, a l’actual Via Augusta entre els carrers de Modolell i Ganduxer.

La família Modolell, amb arrels medievals,
tenia la casa pairal a peu del ferrocarril de Sarrià

Publicitat

Joaquim Modolell va encarregar al mestre d’obres Joan Freixa i Vilardaga el planejament de la urbanització de la seva finca, plànols que van portar a l’Ajuntament l’any 1875, i van ser aprovats el gener de l’any següent. Una de les característiques d’aquesta urbanització d’onze carrers és que les illes rectangulars tenien xamfrans a cada cantonada, com a l’Eixample de Cerdà, l’única vegada que s’ha fet a Sant Gervasi. Per tant, són fàcils d’identificar. Aquests carrers eren, en sentit vertical o de sud a nord, Modolell (el carrer principal i central), amb el del Puig (avui Vico) a l’esquerra, i Vallmajor a la dreta; per tant, els noms del promotor i ben identificatius de la propietat. I, els transversals, de sud a nord, Reina Regenta (avui Reina Victòria), Reset, Freixa (el mestre d’obres), Negrevernis (avui Copèrnic), Ravella i Pedralbes (avui Prats de Molló).

Publicitat

S’hi van construir grans torres, com la de la família Bertran a Freixa-Modolell, o la del metge Enric Cera, a Freixa-Vico, avui restaurada. Cap al 1930 segui molt poc construït, ja que dominaven els grans jardins, excepte la part més propera a la plaça Adrià.

La fotografia, cedida per la família Castelló, es veu una torre propietat d’aquesta família a la cantonada de Vallmajor amb Freixa, cap al 1955, que encara existeix. Els horts i jardins del primer pla formaven part de la finca de Can Castelló.

Notícies relacionades

100 anys d’una catàstrofe ferroviària del Tren de Sarrià

El 9 d'abril de 1925 van morir 26 persones i va haver-hi 87 ferits greus: tot i la catàstrofe, es va elogiar l’ajuda dels veïns de Sarrià i dels metges del dispensari

El Jardí 115, març de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/04/El-Jardi-115_Marc25_0403.pdf

Ferida de gravetat una jove en caure d’un balcó d’Avenir després de ser agredida per la seva parella

Els Mossos detenen dos homes de 52 i 57 anys per intent d'homicidi i lesions

El Jardí 114, febrer 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/03/ElJardi114_Febrer25_0402.pdf
spot_img

A Sarrià el temps també és or

"Als CAPs existeix un sistema telefònic pervers que permet tenir el client esperant ser atès molt més temps del que seria raonable": l'opinió de Miquel Saumell

El Santuari Sant Antoni de Pàdua inaugura l’exposició benèfica “L’art amb València”

La mostra, que compta amb obres d'Antoni Tàpies, es podrà visitar fins al 10 de maig a Santaló

“Collserola en perill” llença un manual de prevenció d’incendis forestals

Els veïns dels barris de muntanya difonen les mesures que cal adoptar a casa i als carrers

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí