25 C
Sant Gervasi
| Divendres 01 de juliol de 2022 |
Publicitat

El carrer de Freixa

Publicitat

Nomenclàtor

Jesús Mestre Campi

Es un dels principals carrers transversals del turó de Modolell, i arriba al punt més alt del turó en coincidir amb el carrer de Vico. Aquest vial és la continuació del carrer de Plató i arriba fins a Ganduxer, a l’altura de la Ronda de General Mitre. La urbanització del carrer i de la part occidental del turó de Modolell el va proposar, a la dècada de 1870, l’hisendat Joaquim Modolell del Puig i de Vallmajor, propietari dels terrenys, a l’Ajuntament de Sant Gervasi de Cassoles. La família Modolell, amb arrels medievals, tenia la casa pairal a peu del ferrocarril de Sarrià, a l’actual Via Augusta entre els carrers de Modolell i Ganduxer.

La família Modolell, amb arrels medievals,
tenia la casa pairal a peu del ferrocarril de Sarrià

Joaquim Modolell va encarregar al mestre d’obres Joan Freixa i Vilardaga el planejament de la urbanització de la seva finca, plànols que van portar a l’Ajuntament l’any 1875, i van ser aprovats el gener de l’any següent. Una de les característiques d’aquesta urbanització d’onze carrers és que les illes rectangulars tenien xamfrans a cada cantonada, com a l’Eixample de Cerdà, l’única vegada que s’ha fet a Sant Gervasi. Per tant, són fàcils d’identificar. Aquests carrers eren, en sentit vertical o de sud a nord, Modolell (el carrer principal i central), amb el del Puig (avui Vico) a l’esquerra, i Vallmajor a la dreta; per tant, els noms del promotor i ben identificatius de la propietat. I, els transversals, de sud a nord, Reina Regenta (avui Reina Victòria), Reset, Freixa (el mestre d’obres), Negrevernis (avui Copèrnic), Ravella i Pedralbes (avui Prats de Molló).

Publicitat

S’hi van construir grans torres, com la de la família Bertran a Freixa-Modolell, o la del metge Enric Cera, a Freixa-Vico, avui restaurada. Cap al 1930 segui molt poc construït, ja que dominaven els grans jardins, excepte la part més propera a la plaça Adrià.

La fotografia, cedida per la família Castelló, es veu una torre propietat d’aquesta família a la cantonada de Vallmajor amb Freixa, cap al 1955, que encara existeix. Els horts i jardins del primer pla formaven part de la finca de Can Castelló.

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.