Publicitat

El marc legal per a les energies renovables

En els darrers anys, països menys assolellats com Alemanya, Regne Unit i França han instal·lat més capacitat de generació que Espanya. Com és això?

spot_img

Publicat el 19.7.2019 8:00

Opinió

Albert Llobet

La Península Ibèrica és una de les zones del continent europeu amb més potencial per produir energia solar fotovoltaica (FV). Tot i això, en els darrers anys, països menys assolellats com Alemanya, Regne Unit i França han instal·lat més capacitat de generació que Espanya. Com és això?

Publicitat

La implantació de les energies renovables depèn molt del marc legal i de la seva estabilitat. Així, mentre al món s’anaven introduint polítiques de llarg termini enfocades a augmentar la potència d’energia solar instal·lada, a Espanya s’hi posaven obstacles. Els més importants, els canvis amb caràcter retroactiu de la retribució de l’electricitat vessada a la xarxa en temps de Rodríguez Zapatero, i l’anomenat impost al sol introduït pel govern de Rajoy. Aquestes mesures van fer que invertir en generació renovable fos poc rendible i arriscat. La conseqüència fou una aturada generalitzada en la instal·lació de centrals de generació renovable que encara dura.

Publicitat

A més, a Espanya són majoria els grans parcs solars en espais no urbanitzats. Altres països com Alemanya, Itàlia o Holanda tenen una major proporció d’instal·lacions als sostres d’edificis residencials, comercials o industrials. Amb aquestes petites instal·lacions es genera electricitat renovable per consumir al mateix edifici o a edificis propers; el que es defineix com a autoconsum. Un sistema elèctric amb aquestes característiques permet més eficiència, un abaratiment de l’energia elèctrica, més els beneficis i més llocs de feina. De fet, es considera una eina necessària per a la transició a una economia lliure de combustibles fòssils.

La bona notícia és que, amb el nou govern, el marc legislatiu és molt més favorable i posa les bases per accelerar el desenvolupament d’instal·lacions per a l’autoconsum d’energia renovable.

En concret, els Real Decreto-ley 15/2018 del 5 d’octubre i 244/2019 del 5 d’abril han eliminat l’impost al sol i definit les tipologies d’autoconsum, la compensació econòmica per l’energia sobrant abocada a la xarxa i els tràmits necessaris per autoritzar una instal·lació d’autoconsum. A destacar especialment:

• La figura de l’autoconsum col·lectiu. És essencial per poder desenvolupar l’autoconsum urbà, a polígons industrials i en comunitats d’autoconsum local. Amb aquesta figura, grups de consumidors poden repartir-se l’energia generada al mateix edifici o en una instal·lació pròxima.

• La compensació per energia abocada a la xarxa. Amb instal·lacions ben dimensionades, la part de la factura elèctrica associada al consum d’energia es pot reduir significativament, de manera que la inversió queda justificada.

• La diferenciació entre generador i consumidor, que permet models de propietat innovadors.

• Els tràmits per autoritzar ‘instal·lacions de potència fins a 100kW (uns 20 pisos) se simplifiquen.

Aquesta legislació estatal, combinada amb ajudes locals com les de Barcelona Energia, i la baixada del cost dels panells solars, ajudaran a desenvolupar l’autoconsum d’energia solar FV.

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Canvis climàtics

"La recepta per intentar apaivagar les conseqüències dels canvis climàtics no necessàriament ha de passar pel decreixement de la nostra societat ni per la desindustrialització", l'opinió de Miquel Saumell

Apagada elèctrica a Catalunya, apagada comunicativa a les institucions

"Els missatges van ser tardans, dispersos i, sovint, mancats d'indicacions concretes": l'opinió de Marta Royo

En quin percentatge ens afecta el Fengshui?

"El Fengshui ens afecta? Sí, i tant. Determina la nostra vida? No al 100 %, però sí en una tercera part": l'opinió de Glòria Vilalta

A Sarrià el temps també és or

"Als CAPs existeix un sistema telefònic pervers que permet tenir el client esperant ser atès molt més temps del que seria raonable": l'opinió de Miquel Saumell
spot_img

El teixit social i cultural de Sarrià es mobilitza per Can Raventós

Amb una cercavila festiva, el veïnat insisteix a l'Ajuntament que ha d'aconseguir la permuta total perquè la finca esdevingui un refugi climàtic i casa de cultura popular

L’AV Bonanova celebra el 50è aniversari amb un concert

L'Orquestra Simfònica Vozes amenitzarà la celebració de la plataforma veïnal, que enguany també serà reconeguda amb la Medalla d'Honor de Barcelona

Com afronta Barcelona la protecció del litoral davant del canvi global?

Els canvis al litoral de Barcelona, que han permès un major ús per part dels ciutadans i han millorat la biodiversitat, també han fet la costa urbanitzada més vulnerable

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]