14.1 C
Sant Gervasi
| Dimarts 29 de novembre de 2022 |
Publicitat

El marc legal per a les energies renovables

En els darrers anys, països menys assolellats com Alemanya, Regne Unit i França han instal·lat més capacitat de generació que Espanya. Com és això?

Publicitat

Opinió

Albert Llobet

La Península Ibèrica és una de les zones del continent europeu amb més potencial per produir energia solar fotovoltaica (FV). Tot i això, en els darrers anys, països menys assolellats com Alemanya, Regne Unit i França han instal·lat més capacitat de generació que Espanya. Com és això?

Publicitat

La implantació de les energies renovables depèn molt del marc legal i de la seva estabilitat. Així, mentre al món s’anaven introduint polítiques de llarg termini enfocades a augmentar la potència d’energia solar instal·lada, a Espanya s’hi posaven obstacles. Els més importants, els canvis amb caràcter retroactiu de la retribució de l’electricitat vessada a la xarxa en temps de Rodríguez Zapatero, i l’anomenat impost al sol introduït pel govern de Rajoy. Aquestes mesures van fer que invertir en generació renovable fos poc rendible i arriscat. La conseqüència fou una aturada generalitzada en la instal·lació de centrals de generació renovable que encara dura.

Publicitat

A més, a Espanya són majoria els grans parcs solars en espais no urbanitzats. Altres països com Alemanya, Itàlia o Holanda tenen una major proporció d’instal·lacions als sostres d’edificis residencials, comercials o industrials. Amb aquestes petites instal·lacions es genera electricitat renovable per consumir al mateix edifici o a edificis propers; el que es defineix com a autoconsum. Un sistema elèctric amb aquestes característiques permet més eficiència, un abaratiment de l’energia elèctrica, més els beneficis i més llocs de feina. De fet, es considera una eina necessària per a la transició a una economia lliure de combustibles fòssils.

La bona notícia és que, amb el nou govern, el marc legislatiu és molt més favorable i posa les bases per accelerar el desenvolupament d’instal·lacions per a l’autoconsum d’energia renovable.

En concret, els Real Decreto-ley 15/2018 del 5 d’octubre i 244/2019 del 5 d’abril han eliminat l’impost al sol i definit les tipologies d’autoconsum, la compensació econòmica per l’energia sobrant abocada a la xarxa i els tràmits necessaris per autoritzar una instal·lació d’autoconsum. A destacar especialment:

• La figura de l’autoconsum col·lectiu. És essencial per poder desenvolupar l’autoconsum urbà, a polígons industrials i en comunitats d’autoconsum local. Amb aquesta figura, grups de consumidors poden repartir-se l’energia generada al mateix edifici o en una instal·lació pròxima.

• La compensació per energia abocada a la xarxa. Amb instal·lacions ben dimensionades, la part de la factura elèctrica associada al consum d’energia es pot reduir significativament, de manera que la inversió queda justificada.

• La diferenciació entre generador i consumidor, que permet models de propietat innovadors.

• Els tràmits per autoritzar ‘instal·lacions de potència fins a 100kW (uns 20 pisos) se simplifiquen.

Aquesta legislació estatal, combinada amb ajudes locals com les de Barcelona Energia, i la baixada del cost dels panells solars, ajudaran a desenvolupar l’autoconsum d’energia solar FV.

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.