Publicitat

El pa amb tomàquet

spot_img

Publicat el 18.5.2016 9:30

Les ressenyes de la Casa Usher

 

Casa Usher Llibreters

Publicitat

teoria i pràctica del pa amb tomàquetPer celebrar el trenta aniversari de la publicació del llibre Teoria i pràctica del pa amb tomàquet, de Leopoldo Pomés, l’editorial Tusquets ha reeditat aquest clàssic de la literatura gastronòmica tant en la seva versió catalana com en la castellana. En aquesta edició commemorativa estan incloses les il·lustracions de la seva filla Juliet Pomés Leiz i un pròleg de l’autor i cineasta David Trueba.

Publicitat

El llibre és un homenatge al plat més típic de la cuina catalana: el pa amb tomàquet. Se n’explica amb tocs d’humor des de la història, fins a setanta maneres de fer aquest plat, així com anècdotes i curiositats. Però a la vegada aquesta recuperació també és un homenatge a la figura de Pomés com a una de les personalitats de la cultura catalana contemporània més important, a part de la seva reputació com a publicista i, molt especialment, com a fotògraf (l’última gran retrospectiva de la seva obra fotogràfica la vam poder veure l’estiu de l’any passat a la Fundació La Pedrera sota el títol de “Flashback”).

En la primera part del llibre, Pomés la dedica, sobretot, a explicar la importància que té per a ell el pa amb tomàquet en el dia a dia a les cases catalanes. Com diu Pomés citant a Josep Pla, menjar pa amb tomàquet és sempre un viatge als sabors de la infància, una passió dels catalans que no hem sabut exportar. D’aquesta manera Pomés amb el seu llibre també fa un homenatge a la cuina més senzilla, una reivindicació la puresa dels productes de la terra com el tomàquet de penjar, l’oli d’oliva i el pa de pagès, l’origen de la cuina mediterrània que triomfa al món de la mà dels germans Roca, Carme Ruscalleda o Ferran Adrià, que per citar els mateixos cuiners que Pomés anomena en el seu pròleg a la nova edició.

La segona meitat del llibre és el receptari que comença per la recepta ortodoxa del pa amb tomàquet. En aquesta primera recepta Pomés, amb un to expressament fred, però sempre des de l’humor, explica en quatre punts (el pa, el tomàquet, l’oli i la sal) les claus per preparar un pa amb tomàquet “com Déu mana”, com es deia a casa seva.

A aquesta recepta original la segueixen setanta maneres diferents de preparar-lo: algunes més tradicionals com la número deu, amb anxoves, segons l’autor el complement que millor contrasta amb el pa amb tomàquet, altres de més exòtiques, com la recepta que fa trenta, la tabularet, en què se substitueix la sèmola habitual del tabule per molles de pa dur, i també algunes pròpies de la vida de l’autor que li recorden a bons moments del seu passat, com la número trenta-nou, que anomena “No em miris”, una tassa de Cola-Cao calent per sucar el pa amb tomàquet que un dels fills de Pomés es preparava per berenar, i és que a cada casa catalana hi ha una manera de fer el pa amb tomàquet i altres cent maneres d’acompanyar-lo.

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Un nou Vila-Matas ha arribat: les ressenyes de la Casa Usher

"Canon de cámara oscura", una distopia inquietant, on els androides qüestionen el que significa ser humà

Sant Jordi 2025, una jornada multitudinària i radiant: “Ha vingut moltíssima gent”

Cultura Natalia Avellan Ha arribat de nou una de les festivitats més estimades pels catalans i les catalanes. Aquell dia de l'any en què convergeix literatura,...

“Va por los ciudadanos”, una apologia a la vida de camp que ha de llegir qualsevol urbanita

L'autora i veïna de les Tres Torres, Sandra Llubiá, recull idees gastronòmiques combinades amb tocs d'humor

Sant Jordi 2025 a Sarrià-Sant Gervasi

Durant el mes d'abril i a principis de maig, les entitats i els comerços organitzen una extensa programació d'activitats
spot_img

“La família Camaleot”, el relat d’Elsa Corominas

"Els Camaleot eren una família molt peculiar que dominava l’art d’imitar. El matrimoni va tenir sis fills i a cadascun li va ensenyar com aprofitar al màxim aquesta habilitat"

Èxit a Sant Gervasi per la Festa Major: el barri torna a bategar

Del 5 al 15 de juny, el veïnat ha gaudit d'un ampli ventall d'activitats i d'un pregó protagonitzat per Aina Da Silvia, d'Eufòria

El veïnat de Vallvidrera consensua una proposta polifacètica per la Buenos Aires

Després d'un procés participatiu, el projecte que plantegen els veïns a l'Ajuntament implica combinar allotjament per joves i grans amb un espai esportiu i un centre que permeti l'estada diürna de la gent gran

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]