27.6 C
Sant Gervasi
| Diumenge 03 de juliol de 2022 |
Publicitat

El parallamps del carrer Saragossa

Publicitat

Abans i ara

Fotografia: Javier Sardá; text: Jesús Mestre Campi

Cap a finals del segle XIX, quan es va fer aquesta fotografia atribuïda a Jaume Anglada, el carrer de Sant Felip (avui Saragossa) era el vial principal del barri del Farró, l’únic que concentrava una urbanització continuada des de Guillem Tell fins als vessants del Putxet. La fotografia antiga és un excel·lent testimoni de com era el carrer aleshores, majoritàriament amb habitatges de classes mitjanes i populars, en contrast amb les torres que hi havia a la part baixa, entre Guillem Tell i Gal·la Placídia, de les quals Vil·la Urània n’és un bon exemple, o la part alta, a tocar del Putxet, amb el gran casalot dels Bertran. La calçada era de terra, però la part central, per on passava el tramvia de foc de la Companyia General de Tramvies, estava empedrat.

objecte de ferro situat a la façana d’una casa, segurament un parallamps, és un element de continuïtat que han captat les dues fotografies.

A la fotografia actual —cal dir que el fotògraf ha arriscat la seva integritat física per fer-la, ja que hi ha un flux continu de vehicles al carrer— s’hi veu pocs elements que hagin sobreviscut més de cent anys. Ens trobem a tocar de la cruïlla de Saragossa (el nom s’havia canviat el 1907) amb Francolí, i el principal element de continuïtat és la casa de la cantonada, a la dreta i costat de mar, encara que s’hi ha afegit un pis. Així i tot, el balcó i la seva barana són els mateixos i, curiosament, l’artístic parallamps de la part alta de la façana també es manté, però ara al pis superior.

Fotografia: Jaume Anglada (atribuït) – Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB)

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.