24.7 C
Sant Gervasi
| Dilluns 04 de juliol de 2022 |
Publicitat

El passatge de Sant Felip

Publicitat

Nomenclàtor

Jesús Mestre Campi

És un dels racons romàntics de Sant Gervasi, que conserva tot el seu ambient vuitcentista. Situat al cor del Farró, entre els carrers de Saragossa i de la Gleva, aquest passatge ha mantingut els vint-i-quatre edificis originals, torres de 30 pams de façana amb dues plantes i golfes, excepte els quatre situats a les entrades del passatge, que són més grans. Cada casa té un petit patí o jardí de 4 metres a la part del davant, i un altre de més extens a la part posterior. Recorden molt les tradicionals cases unifamiliars angleses -amb la planta baixa enfonsada-, però amb un to més atrevit a les façanes que són totes diferents, algunes d’estil modernista. Es manté com una mostra d’una forma d’habitatge que a principis del segle XX devia ser força corrent a Sant Gervasi però que ara gairebé s’ha perdut.

L’origen de la urbanització del passatge és el 1875, quan Francesca Pou i Salent sol·licita a l’Ajuntament de Sant Gervasi llicència per obrir un passatge en la propietat que havia estat de Silvestre Farró, i que havien anat a parar als germans Volart i Pou. El terreny quedava darrere mateix de les primeres cases que es van fer a la zona que, pel cognom de l’antic propietari, es coneixia com a Farró. En principi el passatge s’havia de conèixer com a Volart, en reconeixement dels nous propietaris, però des de 1877, quan es comença a edificar, és conegut com a Sant Felip, el mateix nom que tenia abans el carrer Saragossa.

Publicitat

Es manté, doncs, com un indret tranquil i acollidor amagat dins el Farró, un passatge que es busca per fer “drecera” i fruit uns instant quan s’hi passa, tot alentint el caminar. El barri, sortosament, és un dels indrets més reposats d’un Sant Gervasi que sol estar sempre curull d’activitat i moviment.

La fotografia, cedida per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB), s’atribueix a Jaume Anglada i es va fer entre 1900 i 1910. Sorprèn que el passatge hagi canviat tant poc.

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.