Societat
El Jardí
Fa prop d’un any, un grup de veïns es trobava a un local del Putxet per posar en comú les preocupacions i les necessitats dels carrers on viuen. Amb el lideratge dels impulsors de la plataforma Pacifiquem Ballester, aquella primera reunió va servir per elaborar un primer manifest, amb les prioritats clares per les quals lluitar, i concretar les accions que, des del voluntarisme i l’activisme, s’han anat posant en marxa al llarg dels darrers 12 mesos a nom de la Plataforma Putxet Sud, una marca amb logotip, pàgina web i calendari gairebé propi.
La més representativa és la recollida de signatures lliurades la tardor passada a la seu del Districte. Prop de 500 veïns van donar suport a les idees de la Plataforma Putxet Sud, centrades a millorar la qualitat de vida dels carrers que limiten amb el Parc del Putxet i la ronda General Mitre, és a dir, el carrer Saragossa i l’avinguda República Argentina. Des de la plataforma es vol aconseguir un entorn més agradable amb carrers més tranquils, que no s’utilitzin com a drecera pels vehicles de pas aliens al barri, i amb un accés més fàcil al Parc del Putxet. Per aconseguir-ho, des de la plataforma assenyalen que cal fer un pla de mobilitat que reservi l’ús dels carrers del barri per als veïns i es prioritzi l’ús per als vianants sempre consensuant qualsevol canvi amb els veïns i tenint en compte l’efecte global de qualsevol modificació i la necessitat de fer compatibles les activitats comercials i econòmiques dels carrers.
A més, també es reclama més consideració pels edificis singulars del barri i, en aquest sentit, aposten reformular el projecte de reforma de Casa Tosquella perquè sigui realment una porta oberta al Putxet Sud i com a nexe d’unió entre els diferents sectors del barri.
Per donar a conèixer aquest manifest, membres de la plataforma s’han reunit al llarg del 2024 amb els diferents grups polítics del districte que, en general, han mostrat sensibilitat cap a les seves idees. La plataforma també ha estat present en consells de barri i s’ha fet seguiment dels compromisos que han pres els responsables del districte. És a través d’aquests òrgans de participació que la Plataforma Putxet Sud va saber que l’Ajuntament té previst destinar dos milions d’euros a la reurbanització del carrer Escipió. Aquest ha estat un dels últims cavalls de batalla de la plataforma, que ha aconseguit congregar una seixantena de veïns en un grup de whatsapp i publicar una enquesta per conèixer les prioritats dels veïns.
Més espai pels vianants
Fins a 86 veïns han respost l’enquesta de la Plataforma Putxet Sud. Set de cada deu enquestats (72 %) assenyalen que la prioritat en la reforma del carrer hauria de ser “recuperar espai per als vianants”, en contra del 30 % restant que vol mantenir l’espai destinat als cotxes. Majoritàriament, un 63 %, aposta per un carrer de plataforma única i voreres més amples i només un 20 % deixaria l’estructura del carrer tal com està actualment. Prop del 70 %, també, un 68,2 % prioritza les voreres abans que la zona verda per aparcar cotxes i motos. Precisament, les voreres són una de les preocupacions majoritàries dels veïns. El 44,7 % dels enquestats han escollit aquesta opció que ha estat la segona més votada després de la brutícia (49,4 %) i seguida de la velocitat dels cotxes (32,9 %).
La Plataforma no s’atura el 2025
Amb aquesta reurbanització de fons, però amb l’objectiu col·lectiu de millorar tot el barri, la Plataforma Putxet Sud té previst continuar la seva tasca davant les institucions per aconseguir ser un interlocutor vàlid al Districte. De fet, pròximament membres de l’entitat es reuniran amb el conseller tècnic Blas Navalón, a qui tornaran a exposar els eixos d’actuació que els mouen.
La següent lluita serà, si es donen les condicions i la candidatura passa el primer filtre, defensar el projecte presentat als pressupostos participatius perquè aconsegueixi els suports necessaris per ser executat. En aquest cas, es vol aconseguir millorar i fer més accessibles els accessos al Parc del Putxet des del carrer Homer i des de Ferran Puig. Fonts de la Plataforma consideren que la feina dels darrers mesos ha posat de manifest com de necessari era generar “eines efectives” d’interlocució amb els responsables municipals i fins a quin punt l’acció veïnal és una eina útil i per a identificar necessitats i impulsar solucions des del Districte”. “La fórmula és senzilla”, apunten les mateixes fonts, “més participació genera més informació i impulsa, sens dubte, decisions tècniques i polítiques que possiblement encara dormirien al calaix”.