Naturalment Curiosos
Marc Talló i Neus Mestre
Ahir tot sopant, un nen li deia a la seva mare que ell no volia menjar espinacs. Ella li va dir que eren molt importants pel ferro i que si volia ser tant fort com Popeye n’havia de menjar molts. Durant molt de temps, les mares, pares, avis i àvies han patit dures batalles amb els seus fills o néts a l’hora de menjar espinacs. L’argument estrella, i que avui desmentirem, és que són l’aliment que conté més ferro.
Però ara us deveu preguntar, d’on ve aquest error que s’ha mantingut durant tant de temps? Com moltes llegendes, cadascú ho explica de manera diferent i hi ha moltes teories. Alguns dels nutricionistes atribueixen aquesta confusió del contingut de ferro dels espinacs amb un error humà a l’hora d’escriure els resultats el primer cop que es parlava del ferro en aquest vegetal, on en comptes de posar una coma entre els dos dígits, algú se la va deixar. Els espinacs tenen 4,1 mg de ferro, i en aquell moment es van pensar que eren 41 mg! Sembla ser que els creadors de la sèrie de dibuixos animats Popeye, en base a aquesta dada falsa, van popularitzar la idea que els espinacs són l’aliment amb més ferro. Tot i així, els espinacs són un dels aliments que contenen ferro, però no el que més.
El ferro és un element essencial pel nostre organisme ja que funcions tant importants com el transport de l’oxigen per la sang depenen d’aquest element. Sempre s’ha dit que és molt important menjar aliments rics en ferro, ja que el nostre cos per si sol no pot sintetitzar-lo. Ara bé, hi ha dues coses que cal tenir en compte, quins aliments contenen ferro i quins aliments en faciliten l’absorció.
El ferro dels aliments ha de ser absorbit pel nostre cos per poder ser utilitzat per les cèl·lules i fer les seves tasques. Ens podem imaginar el ferro com un nutrient que pot vestir-se de dues maneres. Si porta un vestit vermell el podem absorbir, però si el porta de color gris no podem. El ferro provinent dels productes d’origen vegetal, com serien els espinacs o els llegums, ve vestit de color gris, per tant, costa més que sigui incorporat al nostre cos. En canvi, el ferro present a la carn va vestit de color vermell i el nostre cos pot aprofitar-lo.
Si combinem aliments que contenen “ferro gris” amb altres aliments aconseguirem canviar el vestit del ferro i el podrem absorbir. Si ajuntem carn magra, peix o carn d’aus, podem augmentar l’absorció del ferro en els vegetals. Això també passa amb els aliments rics amb vitamina C (com els cítrics).
Així que ja sabeu, si mai us amenacen amb l’argument que heu de menjar espinacs perquè el ferro és molt important, podreu dir que no és veritat; però si ajunteu el plat amb algun element que ajudi a l’absorció del ferro, obtindreu tot allò que és bo dels vegetals així com ferro!
Marc Talló Parra i Neus Mestre Farràs són biòlegs humans i recolliran les propostes de temes a naturalmentcuriosos@gmail.com
Fotografia destacada de Victor M. Vicente Selvas.