Divendres 01, desembre 2023
12.7 C
Sant Gervasi
12.6 C
Sarrià
Publicitat

Fundació Uszheimer presenta el servei d’atenció domiciliària per a malalties neurodegeneratives

El Servei d’Atenció Domiciliària per a Malalties Neurodegeneratives (SADEN) disminueix el grau de sobrecàrrega dels familiars o cuidadors

Publicat el 21.9.2019 6:00

Gent Gran

Encar Aroca – Fundació Uszheimer

El Servei d’Atenció Domiciliària per a Malalties Neurodegeneratives (SADEN) duu a terme una atenció psicoeducativa individualitzada que inclou un servei de rehabilitació cognitiva.

Publicitat

Com a conseqüència d’una demència o dany cerebral, es poden veure afectades les capacitats superiors del cervell com l’atenció, la memòria, el llenguatge, el raonament lògic o les funcions executives (organització, planificació, etc.). Diverses investigacions demostren que, tot i patir un deteriorament cognitiu, aquestes persones conserven certa capacitat d’aprenentatge (plasticitat neuronal) que millora o alenteix el procés neurodegeneratiu gràcies a l’estimulació cognitiva.

Publicitat

L’equip interdisciplinar aborda aquest servei a partir d’un programa individual d’actuació adaptat a les capacitats (cognitives, comunicatives i psicomotrius) i nivell cultural de l’usuari. S’identifiquen els problemes i habilitats d’aprenentatge de l’individu per tal d’estudiar les seves possibilitats de treball ajudant-lo a potenciar les fortaleses i promovent el desenvolupament de les àrees cognitives. Aquest plantejament s’implementa per obtenir un millor rendiment cognitiu i benestar personal mitjançant una sèrie de sessions estructurades, les quals sempre tindran un grau de dificultat o desafiament per a la persona.

Tanmateix, el professional guia l’usuari perquè faci un treball d’autoobservació, el qual pot actuar com a reforç en el propi aprenentatge, focalitzant la seva atenció cap als èxits i evitant així una mirada dirigida a les dificultats. Gràcies a aquesta estratègia, s’estimula la motivació i es fomenten les possibilitats de l’usuari, i conseqüentment pot millorar la pròpia imatge. Això permet un augment de l’autoestima —millora en la percepció i valoració de si mateix— i el sentiment de ser útil en els plans familiar i social.

La teoria dels petits èxits assenyala que per mantenir una salut mental es necessiten victòries quotidianes, objectius a perseguir o èxits personals a observar. Tot això repercuteix de manera positiva en altres àrees de la vida i permet controlar aspectes psicològics importants com l’atenció, l’autoconfiança o la motivació.

Finalment, el servei SADEN també ofereix suport i disminueix el grau de sobrecàrrega dels familiars o cuidadors. Mitjançant la intervenció globalitzada es promou un vincle entre el servei, la persona i el seu familiar. Per això, s’acaba presentant els resultats de la sessió duta a terme amb el familiar i el pacient, amb l’objectiu de mostrar-li les capacitats cognitives treballades i com evoluciona o es manté. D’aquesta manera augmenta, indirectament, l’autoestima del pacient i la valoració que en fan els familiars.

FUNDACIÓ USZHEIMER . Centre de Dia i Unitat de Memòria

Passatge Forasté, 11 • 934 18 65 65 • www.fundaciouszheimer.org

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.