27.1 C
Sant Gervasi
| Dimecres 18 de maig de 2022 |
Publicitat

Fundació Uszheimer presenta el servei d’atenció domiciliària per a malalties neurodegeneratives

El Servei d’Atenció Domiciliària per a Malalties Neurodegeneratives (SADEN) disminueix el grau de sobrecàrrega dels familiars o cuidadors

Publicitat

Gent Gran

Encar Aroca – Fundació Uszheimer

El Servei d’Atenció Domiciliària per a Malalties Neurodegeneratives (SADEN) duu a terme una atenció psicoeducativa individualitzada que inclou un servei de rehabilitació cognitiva.

Com a conseqüència d’una demència o dany cerebral, es poden veure afectades les capacitats superiors del cervell com l’atenció, la memòria, el llenguatge, el raonament lògic o les funcions executives (organització, planificació, etc.). Diverses investigacions demostren que, tot i patir un deteriorament cognitiu, aquestes persones conserven certa capacitat d’aprenentatge (plasticitat neuronal) que millora o alenteix el procés neurodegeneratiu gràcies a l’estimulació cognitiva.

Publicitat

L’equip interdisciplinar aborda aquest servei a partir d’un programa individual d’actuació adaptat a les capacitats (cognitives, comunicatives i psicomotrius) i nivell cultural de l’usuari. S’identifiquen els problemes i habilitats d’aprenentatge de l’individu per tal d’estudiar les seves possibilitats de treball ajudant-lo a potenciar les fortaleses i promovent el desenvolupament de les àrees cognitives. Aquest plantejament s’implementa per obtenir un millor rendiment cognitiu i benestar personal mitjançant una sèrie de sessions estructurades, les quals sempre tindran un grau de dificultat o desafiament per a la persona.

Tanmateix, el professional guia l’usuari perquè faci un treball d’autoobservació, el qual pot actuar com a reforç en el propi aprenentatge, focalitzant la seva atenció cap als èxits i evitant així una mirada dirigida a les dificultats. Gràcies a aquesta estratègia, s’estimula la motivació i es fomenten les possibilitats de l’usuari, i conseqüentment pot millorar la pròpia imatge. Això permet un augment de l’autoestima —millora en la percepció i valoració de si mateix— i el sentiment de ser útil en els plans familiar i social.

Publicitat

La teoria dels petits èxits assenyala que per mantenir una salut mental es necessiten victòries quotidianes, objectius a perseguir o èxits personals a observar. Tot això repercuteix de manera positiva en altres àrees de la vida i permet controlar aspectes psicològics importants com l’atenció, l’autoconfiança o la motivació.

Finalment, el servei SADEN també ofereix suport i disminueix el grau de sobrecàrrega dels familiars o cuidadors. Mitjançant la intervenció globalitzada es promou un vincle entre el servei, la persona i el seu familiar. Per això, s’acaba presentant els resultats de la sessió duta a terme amb el familiar i el pacient, amb l’objectiu de mostrar-li les capacitats cognitives treballades i com evoluciona o es manté. D’aquesta manera augmenta, indirectament, l’autoestima del pacient i la valoració que en fan els familiars.

FUNDACIÓ USZHEIMER . Centre de Dia i Unitat de Memòria

Passatge Forasté, 11 • 934 18 65 65 • www.fundaciouszheimer.org

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.