24.3 C
Sant Gervasi
| Divendres 24 de setembre de 2021 |
Publicitat

El TSJC es pronuncia en contra de la reforma de La Rotonda

L’associació La Rotonda va alertar als consecutius governs municipals sobre les irregularitats de les obres

Publicitat
Publicitat
Carme Rocamora
Cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada

Societat

Carme Rocamora

No han estat poques les vegades que l’associació La Rotonda ha alertat l’Ajuntament de Barcelona que el projecte de restauració de l’emblemàtic edifici La Rotonda per part de Núñez y Navarro presentava irregularitats, ja que anava en contra del Pla Especial de Patrimoni Arquitectònic, Històric i Artístic de la ciutat.

El 2008, quan governava el socialista Jordi Hereu, l’associació va alertar el consistori sobre les incongruències del pla de reforma, però tot i això el Govern va aprovar el Pla de Millora Urbana (PMU) i va atorgar la llicència d’obres l’any 2011 al promotor Núñez y Navarro. Ara, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a l’associació, tot declarant nul el PMU i la llicència d’obres, i ha decretat l’enderrocament de la sisena planta de l’edifici.

“No li podem fer això al patrimoni de la ciutat”, critica Àngels Garcia, arquitecta i presidenta de l’associació que vetlla per la conservació de La Rotonda, que lamenta que cap Govern els hagi volgut escoltar: “Ni el PSC, ni CiU, ni BComú.” Tot i l’alegria d’haver guanyat la sentència, la felicitat és agredolça per la plataforma, ja que troben que és “un desastre” haver hagut d’arribar a aquesta situació, i el que troben pitjor: que els seus avisos abans i durant l’execució de les obres “fossin menyspreuats”.

La mateixa sensació tenen ara que han demanat hora al Govern de BComú per obrir una negociació, i el consistori els ha derivat als encarregats del districte: “No té cap sentit quedar amb el Districte si el pla es va aprovar a la ciutat”, diu Garcia, indignada per haver d’anar al darrere de l’Ajuntament quan consideren que hauria de ser el consistori l’interessat, “després d’haver-se equivocat”.

És complicat que res aturi la sentència

Des del moment en què el TSJC ha dictat sentència, l’11 de gener, s’ha obert un període de 20 dies per presentar-hi al·legacions, i la sentència només tindria la possibilitat de ser recorreguda amb el recurs de cassació, tot i que això, asseguren des de la plataforma, és difícil que prosperi.

La situació actual és bona per al patrimoni, però no per a les butxaques. El fet de no haver mirat correctament el PMU i la llicència costarà, com a mínim, segons les previsions de la plataforma, un milió d’euros a l’Ajuntament, que haurà de fer front a l’enderrocament, però també, possiblement, a les reclamacions i conseqüents indemnitzacions a Núñez y Navarro. A més, s’haurà d’anar amb especial cura per no malmetre l’edifici històric a l’hora de dur a terme l’enderrocament.

Què no ha respectat la reforma?

Alguns dels aspectes que no s’han respectat durant les obres de reforma i que xoquen amb el pla són l’enderrocament dels murs de la tercera crugia, on originàriament hi havia la façana interior d’illa; tampoc no s’ha respectat la façana lateral que fa cantonada amb la façana de l’avinguda Tibidabo, que s’ha enderrocat en una tercera part. Així mateix, s’ha vulnerat l’altura reguladora màxima i no s’ha respectat la  conformació de l’edifici en forma de L, en aixecar una nova construcció que ocupa pràcticament tota la finca en planta baixa i altell.

Fes-te subscriptor

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.