Història
Jesús Mestre
L’actual Turó Parc va néixer d’un projecte de 1929, de l’arquitecte Nicolau Maria Rubió i Tudurí, aleshores director de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Barcelona. Va ser la manera de trobar una sortida satisfactòria als terrenys de l’antic gran parc d’atraccions i de satisfer a la propietat, la família Bertrand-Girona. El parc es va inaugurar l’any 1934, però la urbanització dels entorns va ser posterior, fins als anys quaranta i sobretot els cinquanta.
Unes fotografies de Joan Miquel i Quintilla són testimoni de la situació del parc a principis dels anys cinquanta, com la foto que es reprodueix, de 1951, feta des de la part est del llac, on es veu que encara no s’havia construït en els carrers de Josep Bertrand i de Johann Sebastian Bach, ni a la plaça de Sant Gregori Taumaturg. La fotografia ens mostra, de fons, una excel·lent vista de les torres que encara hi havia a la zona, als carrers de Vallmajor, Modolell i Ganduxer. A la fotografia actual, feta des del mateix lloc, els alts edificis del carrer Josep Bertrand tapen aquesta perspectiva que, de fet, ja no existeix. Ara hi ha un extens barri residencial.
Les fotografies de Joan Miquel i Quintilla
Una recent exposició a l’Espai Putxet ha permès recordar al fotògraf Joan Miquel i Quintilla que, els anys cinquanta, va viure al Turó Parc i va fer moltes fotografies, que ara són testimoni de la seva evolució urbanística. Posteriorment, també va viure al Putxet. Miquel i Quintilla (Barcelona 1912-1983), va estudiar Ciències Químiques i Farmàcia a la Universitat de Barcelona, i els anys 30 va fer cursos de doctorat i d’especialització a Nuremberg i Heidelberg, a Alemanya, i París. Després de la guerra civil, va fundar els Laboratoris Miquel SA, que van tenir projecció internacional.
Una de les passions de Joan Miquel va ser la fotografia. Coneixia l’obra de Man Ray, Beaton, Cartier Bresson, Cappa… que van ser fonts d’inspiració i estímul per al seu aprenentatge completament autodidacta. En les seves instantànies s’aprecien regles bàsiques de composició i una sensibilitat estètica que es tradueixen en una història que s’expressa en una imatge. No només es tracta d’una foto, sinó que és el fil conductor de la narració del moment viscut.
Les seves filles, Mercè i Mònica Miquel i Abella, han preservat i catalogat les fotografies del pare i les han publicat a l’arxiu digital www.barcelonafotoantic.com/ca. Aquestes instantànies, que inclouen anys anteriors a 1933 fins a 1983, mostren l’evolució social d’aquests 50 anys que revelen part de la història contemporània del país i la ciutat. Les fotografies es poden adquirir amb alta resolució a partir d’aquesta web, i els fons que es recullen es destinen al projecte solidari de l’Obra Social de Sant Joan de Déu, S’hi fa un extraordinari treball d’investigació biomèdica, amb cooperació internacional, que permet millorar la qualitat de vida de les persones ateses als seus centres.