Política
Carme Rocamora
Les cares eren llargues acabat l’acte on les quatre candidatures independentistes que es presenten per Barcelona -JxCat, ERC, CUP i Barcelona és Capital- han debatut sobre el model de ciutat i sobre el paper de Barcelona en el procés independentista . “Ens han enganyat”, “No treballaran per la independència”, “No es posen d’acord i es barallen”. Aquestes i altres frases se sentien pels racons del Teatre de Sarrià un cop acabat l’acte organitzat per l’ANC aquest dilluns.
Els assistents, un gran gruix de persones properes a l’assemblea, van sortir del debat amb més dubtes que quan van entrar, després de veure, al seu parer, que la prioritat de la majoria dels candidats independentistes a l’hora de governar la ciutat, no era avançar cap a la república catalana.
Jordi Graupera (Barcelona És Capital) va ser l’únic alcaldable que va assistir al debat, i clarament el més aplaudit, després que totes les altres candidatures enviessin a candidats que acompanyen els seus alcaldables, fet que va provocar que cap dona hi fos a la jornada, atès que Anna Saliente (CUP) i Elsa Artadi (JXCat) no van assistir i en la seva representació hi van anar homes.
El número 4 per JxCat, Ferran Mascarell, va ser el primer a intervenir i el que més va apostar per la unitat dels independentistes, quan de fet, va oferir enmig del debat a Jordi Graupera que formés part de la seva llista i va dir que si les candidatures no anaven juntes “no guanyaran” per fer front a l’Estat.
En canvi, el número 3 dels republicans, Miquel Puig, va defugir de la unitat i va apostar per no governar només pels independentistes “sinó per tots els Barcelonins”, tot aclarint que estan oberts a pactar amb independentistes i amb sobiranistes no independentistes –comuns-. Unes propostes que no van agradar massa al públic, el qual fins i tot va riure quan Puig va dir que l’Estat Espanyol no és el problema i que “Espanya vol ser un país democràtic.”
Graupera va criticar a Mascarell per oferir-li anar a la llista i que no deixessin, al seu parer, que fos la gent qui ho decidís, “El que voleu és Mascarell oferint-me anar a la seva llista i no un moviment de primàries com el que hem fet”, mentre que va criticar ERC per voler anar amb no independentistes i “renunciar als ideals”.
El cupaire Jordi Magrinyà, número dos de la llista d’Anna Saliente, no es va posicionar sobre pactes i va apuntar que demanar unitat “és una fal·làcia”, mentre va rebutjar no anar junts amb partits amb els que no comparteixen model social ni econòmic, perquè al seu parer “no serviria per avançar en els drets de la ciutat”.
Mobilitat
Sobre la mobilitat, tots els candidats van coincidir que s’ha de donar prioritat a que la vorera sigui pel vianant, i es va evidenciar que tot i que la proposta de la connexió del tramvia per la Diagonal s’aprovés, no és una prioritat per partits que aparentment hi apostaven, com ERC, en que Puig es va sincerar tot dient que Maragall ha dit que cal estudiar-ho: “És el que dius quan no saps ben bé que dir”.
Magrinyà, que si és favorable a la unió del tramvia, també va proposar la municipalització de serveis i també per reduir el preu del transport públic perquè tendeixi a la gratuïtat, mentre que JxCat va apostar per fer més estacions de Metro i es va posicionar contra els peatges de congestió de cotxes proposats per Graupera.
Espai públic i persones manteres
El candidat de Barcelona és Capital va dir que cal fer una conquesta de l’espai públic i que no estigui ocupat “per interessos privats”, mentre que la CUP va apostar per treure terrasses i aconseguir recuperar els barris: “Fer més llocs segurs on i hagi tertúlies a les places i nens jugant al carrer”.
Mascarell va dir que per recuperar l’espai públic també cal fer front a “la tolerància” que ha fet Ada Colau envers la venda ambulant, una idea compartida per Puig, que va assegurar que els manters, “pobre gent”, són un problema i que caldria “reciclar-los”.
Davant d’aquestes declaracions, Graupera va etzibar a Puig que “pobre gent ho seràs tu”, va proposar que es donin espais regularitzats i llicències de venda als manters i va assegurar que són “persones extraordinàries que no volen delinquir”, mentre que Magrinyà va defensar “que els únics que han fet propostes pels manters ha estat la CUP”, mentre que les úniques que han tirat endavant sense el suport dels cupaires ni dels comuns han estat “pallisses, maltractes, insults racistes i vexacions”.
Seguretat
Pel que fa el model de seguretat, Magrinyà vol que passi per fer més barri i menys policia, Mascarell i Puig aposten per una Guàrdia Urbana rejovenida i Graupera perquè estigui més qualificada, encara que ha defugit de la idea que hi hagi un policia “a cada cantonada”
Molt parlar de paritat i de llistes cremallera, però a l’hora de la veritat on són les dones? Mireu les fotografies dels diaris i publicacions i la proporció de dones és inversament proporcional als lemes amb què s’omplen la boca els partits uns dies abans i després del 8 de març. Cap apartat dedicat a una Barcelona que tingui en compte les dones? Au va, quina vergonya; és tant hipòcrita com amb el tema de la unitat estratègica, quan la immensa majoria de partits va a la seva.