notícies del barri
La Bonanova
Carme Rocamora
És mes de consells de barri a Sant Gervasi, i el de la Bonanova ha estat el que ha encetat la temporada. Com ja vàrem comentar a l’anterior número, el format de participació ha inclòs una nova manera de fer arribar els precs: quatre setmanes abans de la celebració de cada consell hi haurà unes bústies acompanyades de butlletes en diferents equipaments. Una dinàmica que no exclou el procediment anterior de redactar les preguntes per escrit en l’inici de cada sessió i el torn habitual de preguntes directes.
El Consell de Barri de la Bonanova es va celebrar l’11 de maig al Centre Cívic Vil·la Florida. Per sorpresa, va durar poc més d’una hora i va comptar amb la presència d’una quarantena de veïns i d’alguns consellers del districte. A la mesa hi havia el conseller de Barcelona en Comú, Joan Manel de Llano; el conseller tècnic, Jaume Llansó, i el vicepresident del Consell de Barri de la Bonanova, Salvador Albuixech. El tema central va ser l’explicació dels diferents eixos del PAD, posant èmfasi en determinades prioritats com ara l’adequació dels jardins de la Tamarita, la creació d’un casal infantil, del qual s’ha proposat l’espai de Vil·la Florida i també un per al jovent. Tot, temàtiques que els veïns havien demanat i segueixen demanant amb freqüència i que conformen ara doncs les prioritats del PAD.
D’entre altres qüestions, un veí també va aprofitar per denunciar la marginació pressupostària que viu el districte, recordant que és juntament amb Les Corts, el districte de Barcelona que menys diners rep de l’Ajuntament.
El carrer Balmes ha estat present
a tots els consells: s’arreglarà?
Tot i així, no hi van faltar els ja tradicionals aspectes que més preocupen als veïns de la Bonanova: el carrer Balmes, reclam de civisme cap als ciclistes, millora de l’estat de les vies, problemes d’aparcament o bé queixes per la nova xarxa d’autobusos.
Del nou format de les preguntes prèvies, de moment en desconeixem el seu èxit. De les 25 preguntes que havia rebut la comissió, una vintena de les persones que les havien formulat no eren presents a la sala el dia de la celebració del consell. En aquests casos s’ha informat que es contestarà per correu electrònic als veïns.
Destaquem també que s’han rebut queixes de l’absència de Gerado Pisarello en cap dels consells de la Bonanova i també una crítica cap a l’horari de la celebració (18:30 h) que algunes persones han titllat d’incompatible amb l’horari de feina i per tant símptoma d’una baixa participació.
El Galvany
Jesús Mestre
Hi havia molta expectació el dilluns 30 de maig a la Casa Sagnier davant la convocatòria del Consell de Barri de Galvany: s’havien rebut més de 100 butlletes amb aportacions i propostes veïnals, i la gent omplia la sala d’actes del centre cívic. Hi havia diversos motius que poden fer entendre aquest interès. Per una banda, el PAD (Pla d’Actuació de Districte 2016-2020) no ha estat especialment favorable per un barri mancat d’equipaments socials perquè, sobretot, prometia nous jardins (el de la casa Muñoz Ramonet que, de fet, s’havia anunciat la seva obertura per començament d’any) i el condicionament del jardí de Can Ferrer, una propietat municipal en estat selvàtic per no dir descuidat. Per altra banda, també hi havia interès a conèixer la nova vicepresidenta de la Comissió de Seguiment, Mònica Llobet, que va manifestar la predisposició a treballar pel barri. I, finalment, la possibilitat de conèixer el nou regidor, Daniel Mòdol, nomenat a partir d’un tripijoc polític —opac pels ciutadans—, en substitució de Gerardo Pisarello.
La subtitució del regidor de districte
i la presentació dels PAD
han estats els fets destacats dels consells
La conducció del Consell la va portar el conseller Joan Manel del Llano però, ben aviat, els veïns se’l van fer seu: van intervenir quan volien i l’ordre del dia es va anar alterant. Sense dubte això va permetre una sessió viva i animada, on els punts crítics del barri van emergir nítidament. En primer lloc, un grup de veïns del carrer Balmes es van queixar de l’estat del tram d’aquest cèntric carrer entre les places de Molina i Joaquim Folguera; és difícil de qualificar, simplement fa pena, i la promesa de més comissions (ja n’hi havia!), o més estudis (fins hi tot se n’havia fet un de mobilitat!) no van tranquil·litzar el veïnat sinó que els van exasperar, ja que demanen actuacions urgents. En segon lloc, l’anunci del conseller de Barcelona en Comú que el districte havia decidit aparcar el tema de fer un equipament a la clínica del Dr. Ripoll, al carrer Alfons XII cantonada Oliana, va rebre una resposta enèrgica i contundent de les representants de l’AV de Sant Gervasi Sud i de l’AV i Amics de Laforja. Aquesta darrera va explicar que des de 1978 s’està reivindicant aquest equipament i que ara se seguirà fent.
També es va parlar dels animats “botellons” nocturns als jardins de Casa Sagnier, ja que de nit grups de joves salten la tanca del pipican i entren al jardí, pertorbant el descans del veïnat. I de la reforma de la plaça Adrià, on també semblava que es volen fer més estudis quan ja hi havia una proposta de projecte. Finalment menys enrenou va portar el tema del Turó Parc, sembla que més contemplat en el PAD, i va quedar poc concret el projecte de fer una biblioteca de barri en una de les cases de la finca Muñoz Ramonet que, com va reivindicar un veí, per rigor històric i patrimonial, serià més adient parlar de Can Fabra, ja que fou l’industrial Camil Fabra i Fontanils, marquès d’Alella, el constructor de l’edifici a finals del segle XIX.
El Putxet i Farró
Carme Rocamora
L’últim Consell de Barri d’aquest trimestre a Sant Gervasi ha estat el del Barri del Putxet i el Farró, celebrat a l’Escola Poeta Foix. Va ser el passat dimecres 1 de juny i va comptar amb una seixantena de veïns i veïnes, tot i que a les 18:30, hora d’inici, n’hi havia molts menys, al voltant d’una vintena. Un indici que mostra la difícil compaginació d’assistir als consells de barri a aquesta hora, en la qual molta gent està encara a la feina.
Els veïns del Putxet no van poder conèixer el nou regidor del districte, Daniel Mòdol, atès que no hi va poder assistir. La taula només va comptar amb la presència del tècnic de Barcelona en Comú Joan Manel de Llano i de la vicepresidenta del Consell de Barri, Ester Rodríguez; tot i que també hi havia representants dels mossos i els bombers, d’entre altres tècnics.
Pel que fa a les prioritats del PAD, aquestes se centraran en els arranjaments de diversos carrers, d’entre ells Septimània, el carrer Francolí, Balmes i també l’Avinguda Príncep d’Astúries, demandes històriques dels veïns. A més a més al PAD s’hi contempla el soterrament de línies de diferents companyies subministradores, la senyalització cultural i històrica al barri i l’extensió de projectes de radars. Una nova línia de bus al barri també entra dins les prioritats, a més d’una molt parlada i discutida campanya de responsabilització.
Aquest últim tema de responsabilització i civisme també va ser el protagonista en la secció de precs recollits en les bústies, la majoria d’ells doncs, centrats en el civisme especialment pel que fa l’ús de bicicletes, els llocs on aparquen els motoristes i la pertinença de gossos i neteja.
També s’hi varen llegir alguns precs realitzats pels veïns i veïnes al començament de la sessió, tot i que va acabar havent-hi queixes, ja que unes quantes persones que van arribar tard, es van quedar sense poder expressar les seves qüestions a causa de la desconeixença del funcionament del Consell de Barri.
D’entre altres temes, es va fer èmfasi al greu problema de mobilitat, el qual Joan Manel de Llano va descriure com “El problema de mobilitat al nostre districte, és un problema de dimensions tan gran com el que tenen per exemple a Nou Barris amb l’habitatge”. També es va fer menció al canvi de nom que se sol·licita per l’Avinguda Príncep d’Astúries i finalment la preocupació per quin ús s’està fent de l’abandonada Clínica Sant Josep, preocupació que se centra principalment en el coneixement que la freqüenten joves a altes hores de la nit.