Diumenge 12, maig 2024
18.2 C
Sant Gervasi
18.1 C
Sarrià
Publicitat

Els cultius curatius dels caputxins

Publicat el 22.4.2018 10:07

Especial Sant Jordi

Jesús Mestre

La saviesa de la congregació caputxina sobre els horts de plantes medicinals, que s’amagava en manuscrits inèdits, ha estat recuperada per l’historiador i frare caputxí Valentí Serra de Manresa, en un llibre en forma de diccionari-enciclopèdia. El llibre, titulat El huerto medicinal. Sabiduría capuchina de la A a la Z, (Editorial Mediterrània), és una recopilació dels coneixements medicinals practicats pels antics frares caputxins i que l’autor ha estudiat i ordenat alfabèticament.

Publicitat

Fra Valentí Serra, col·laborador habitual de El Jardí, és autor de diversos llibres divulgació de la cultura popular en temes com ara el pessebrisme, la cuina caputxina, l’horticultura i la jardineria conventuals i, sobretot, l’anàlisi de les aportacions dels frares caputxins a la tradició remeiera. Aquest llibre, doncs, s’ha d’entendre com el fruit de molts anys d’investigació de la història dels caputxins a Catalunya, cosa que el va portar a estudiar aspectes de la seva vida quotidiana, com la gastronomia, el cultiu de la terra i la manera d’afrontar les malalties «lleus» amb els remeis populars.
En el llibre s’ofereix una alternativa a la medicina convencional i proposa a la ciutadania les «beneficioses propietats» de pràctiques i atencions ancestrals, que «avui estan intoxicades pels components químics», encara que, segons ha aclarit l’autor, «les teràpies naturals arriben fins on arriben, i la medicina convencional és la que ha de tractar les malalties més greus».

Publicitat

Presentació del llibre a Pompeia

El dimecres 18 d’abril El huerto medicinal es va presentar a Pompeia, de la mà d’Amadeu Carbó, folklorista i escriptor i company de tertúlia de fra Valentí a la ràdio. També hi eren presents a la taula fra Manuel Vallejo i Mònica Estruch, de l’editorial Mediterrània. El públic pràcticament va omplir l’àmplia sala dels caputxins, i es van vendre molts volums.

L’acte va ser molt amè, ple d’anècdotes i fra Valentí ens va revellar alguns dels seus secrets com a historiador i el seu mètode basat en “espigolar”. Quan consulta un document en un arxiu, porta un bon plec de sobres amb els noms de matèries molt diferents: filosofia, teologia, espiritualitat, gastronomia, horticultura, etc. Així, quan apareix una informació que considera valuosa, fa una fitxa i la posa en el sobre corresponent. D’aquesta manera treu el màxim de suc del document consultat, contràriament al que solen fer els historiadors que només van darrere d’una matèria i deixen a part tota l’altra informació. Això li ha permès, amb els anys tenir un munt de fitxes de matèries com ara els horts, i això ha facilitat molt fer un compendi com el de El huerto medicinal.

Fra Valentí assegura que les malalties lleus, «de la vida quotidiana», com la mucositat, la grip, el refredat, la mala digestió, el mal d’estómac o la tensió, es poden solucionar amb herbes i plantes, que fins i tot serveixen per equilibrar els nivells de sucre a la sang o millorar la circulació sanguínia. Aquestes plantes tenen el “certificat de la història”, ja que se’n fa ús des de l’edat de pedra.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.