Dimecres 06, desembre 2023
8.2 C
Sant Gervasi
8.1 C
Sarrià
Publicitat

Els edificis de Muñoz Ramonet es convertiran en un centre de cultura, art i ciència

El Patronat de la Fundació Julio Muñoz Ramonet ha aprovat per unanimitat el pla funcional presentat per l'Ajuntament per convertir els edificis en un equipament multidisciplinari i de nova generació

Publicat el 1.4.2021 12:04

Societat

El Jardí

La finca de Julio Muñoz Ramonet no acollirà una biblioteca. Però això ja ho havia dit en diverses ocasions el regidor del districte, Albert Batlle, quan el veïnat reclamava que s’hi fes aquest tipus d’equipament a Galvany, on no hi ha cap biblioteca pel veïnat. Fins i tot va sortir a la llum el projecte de la possible biblioteca, però finalment l’Ajuntament va aturar el projecte per motius “tècnics”, consistents en el fet que el projecte afectava el jardí, un element que l’empresari va especificar en la seva herència que no es podia modificar.

Publicitat

Finalment aquests edificis del carrer Muntaner construïts entre els anys 1917 i 1921 es convertiran en un centre singular dedicat a la cultura, l’art i la ciència. El Patronat de la Fundació Julio Muñoz Ramonet ha aprovat per unanimitat el pla funcional presentat per l’Ajuntament per convertir els edificis en un equipament multidisciplinari i de nova generació, amb un programa divers i dirigit a diferents tipus de públic.

Publicitat

L’Ajuntament ha habilitat d’entrada una partida d’1,8 M€ per posar en marxa aquest projecte, amb la perspectiva d’obtenir en els propers anys, altres fonts de finançament. Pel que fa al calendari, aquesta aprovació per part del patronat de la fundació és el primer tràmit per posar en marxa el procés de creació del nou centre. Amb el pla funcional aprovat es convocarà el concurs d’arquitectura per tal d’escollir l’equip redactor del projecte, un procediment que s’allargarà un mínim de 9 mesos.

Segons el tinent d’Alcaldia de Cultura, Joan Subirats, el projecte que pretenen desenvolupar està inspirat en diverses experiències semblants a altres països europeus “per tenir un node de tota l’activitat d’art i ciència que es fa a la ciutat i impulsar-ne la relació amb projectes internacionals” i esperen que aquest espai es converteixi “en un dels referents centrals del sud d’Europa d’equipament públic d’art i ciència”. 

El nou equipament neix, afegeix l’Ajuntament, amb la missió de posar en valor i transmetre el llegat de Julio Muñoz Ramonet, des de diferents perspectives, i alhora generar coneixement i debat crític al voltant de l’art, la cultura, i la ciència. El centre estarà obert a la ciutadania, serà un espai d’activitats culturals i de lleure, però també un nucli per a la reflexió i des d’on fer difusió sobre l’art i els nous paradigmes del coneixement.

El pla que es preveu desenvolupar planteja la creació d’un equipament amb escala de barri i amb usos de proximitat. També tindrà una escala de ciutat com a equipament singular. I finalment, se li vol donar escala internacional, com a centre de referència que fusiona el valor patrimonial i el col·leccionisme del segle XX amb la creació artística i científica del segle XXI.  Així doncs, el nou equipament serà punt de trobada de totes aquelles iniciatives que impulsa la ciutat en el camp de l’art i la ciència, i alhora podrà esdevenir un nucli generador de nous projectes. A més a més, en la línia i l’experiència de les fàbriques de creació de la ciutat, una part dels edificis del llegat Julio Muñoz Ramonet es destinaran a residències temporals d’artistes i científics d’altres països o ciutats.

Objectius del nou equipament

  • Conservar i interpretar el significat del llegat patrimonial (arquitectònic i de la col·lecció d’art) de Julio Muñoz Ramonet.
  • Organitzar una programació d’activitats culturals dirigides a un públic ampli.
  • Oferir un ventall d’activitats de lleure dirigides al barri, associades al jardí.
  • Construir i difondre un relat sobre el col·leccionisme artístic al segle XX.
  • Contribuir a l’estudi de les connexions entre la ciutat, la cultura, l’art i la burgesia al segle XX a Catalunya.
  • Facilitar la reflexió sobre l’art i la ciència al segle XXI.
  • Gestionar la Fundació Julio Muñoz Ramonet i el seu llegat.
Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.