Les ressenyes de la Casa Usher
L’editorial Temerària té el lema “Tem l’home d’un sol llibre”, que nosaltres compartim i que a l’autor d’aquesta novel·la li escau: l’Àlvar Masllorens és editor, llibreter i escriptor amb obra poètica, de teatre i novel·la.
Al pròleg de En braços del pare recomanen que llegim, sentim, escoltem i veiem. I és que el llenguatge i la prosa tenen un pes especial en aquesta novel·la gràcies a la cura del seu autor, que s’entreté amb la tria de les paraules, amb una musicalitat que es deixa sentir, i amb una prosa poètica i, així ens porta a una lectura lenta, atenta, intimista que convida a la relectura.
El protagonista és pintor i professor d’Història de l’art, i és el narrador d’una història explicada en dues parts, que són les dues dones que ha tingut. La primera part (i més llarga) és per a la Joana, la mare dels seus dos fills. Les relacions familiars, els estius i les vacances, la paternitat o els orígens són els aspectes que tracten en un tram de vida més convencional.
La segona és per a la Maureen, la professora d’anglès que coneix a l’institut i que més enllà de representar la infidelitat i la novetat, amaga el secret d’una història pròpia. Des d’un començament sabem el trencament de la relació. A partir d’aquí, va explicant el com i el perquè i ho fa parant, reflexionant i escoltant-se. Això el porta a un viatge interior i de descoberta, que treu a la llum les vulnerabilitats, l’inexorable pas del temps i del fet d’haver de revisar per tornar a començar. Els records van apareixent entre el sentiment i la raó, a partir de les accions i de tot allò que es diu, però també del que no es diu ni es dirà. Dels silencis. El que en resulta de tot això és un exercici valent de reflexió i d’escriptura, una novel·la amb molta bellesa, i una invitació conscient a la lectura pausada.