Divendres 22, setembre 2023
20.2 C
Sant Gervasi
20.1 C
Sarrià
Publicitat

Enric Salesa i una empresa que compleix 70 anys

Enric Salesa Batlle ens rep al seu despatx del modern Institut Auditiu Salesa de la Ronda de Mitre, obert fa un parell d'anys

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 26.2.2019 9:00

Treballant a Sant Gervasi

Jesús Mestre

L’oïda és un sentit tan important com la vista, que amb l’edat va patint un procés de deteriorament. És normal i socialment acceptat que ens posem ulleres per veure-hi millor o, amb l’edat, corregir la pèrdua natural de vista. També és normal recórrer a un audiòfon quan notem que anem perdent capacitat d’oïda.

Publicitat

Enric Salesa Batlle ens rep al seu despatx del modern Institut Auditiu Salesa de la Ronda de Mitre, obert fa un parell d’anys. Tot i tenir més de 80 anys, l’Enric és un home molt actiu que reparteix el seu temps amb tasques com donar suport al Consell Patronal de la Parròquia de la Bonanova, presidir la Fundació Salesa o seguir la vida quotidiana al centre de Mitre. És veí de Sant Gervasi de tota la vida i s’ha dedicat de jove als trastorns de l’audició, a partir del camí que va iniciar el pare, Pedro Salesa Cabo que, l’any 1949, va obrir l’Institut Auditiu del carrer Pau Claris, el primer d’Espanya i encara ben actiu.

Publicitat

Aquest any, doncs, Salesa compleix 70 anys, una fita que Enric i l’empresa volen donar relleu. En aquests anys han canviat moltes coses. Aleshores els audiòfons podien ser aparells molt aparatosos com les gens discretes trompetes auditives. Seguint les petjades del pare, Enric s’ha anat especialitzant en audiologia. Ell no és un metge, un otorrinolaringòleg, sinó un enginyer que estudia les alteracions relacionades amb l’audició, especialment la sordesa, i coneix quins audiòfons s’adapten millor a cada necessitat, i com s’han de graduar i ajustar. Aquest coneixement tècnic també permet aconsellar els pacients sobre quin equipament i instrumental específic s’adapta millor a la seva alteració. A Salesa treballen amb tots els millors fabricants d’audiòfons del món: Phonak, Oticon, Resound, Widex o Gaes.

Aquests darrers 20 anys la tecnologia ha avançat molt i als hospitals i centres auditius els costava posar-se al dia. Aleshores l’Enric, amb els doctors Enrique Perelló Scherdel i Alfredo Bonavida Estupiñá, van preparar un curs d’audiologia que van impartir fins a 26 vegades. Va ser molt pràctic i l’Enric, veient la seva necessitat, va promoure la publicació del Tratado de audiología, escrit per ells mateixos. L’obra abasta temes bàsics i d’altres propis d’exploració audiològica, temes de rehabilitació com els audiòfons o els implants coclears. I també temes actuals de recerca, com els potencials auditius d’estat estable o otoemisions acústiques. Ja s’han fet dues edicions de l’obra, que és una referència a les universitats i instituts auditius tant a Espanya com a l’Amèrica llatina.

La Fundació Salesa

El projecte que més engresca actualment a l’Enric és la Fundació Pedro Salesa, amb seu a la Gran Via, 623. Una de les seves principals activitats és la creació d’un banc d’audiòfons. L’objectiu és recollir, tant de particulars com d’empreses, audiòfons utilitzats o nous per posar-los en condicions i poder-los donar a nens o persones grans que, pel seu cost econòmic, no poden accedir-hi. També tenen projectes conjunts amb Càritas Diocesana de Barcelona i amb altres entitats de cooperació internacional. En aquest sentit, donen molta importància a la formació d’especialistes en països en desenvolupament, ja que és bàsic important el tractament preventiu, i ofereixen beques per a professionals d’altres països perquè es puguin formar al nostre país.

L’Institut Auditiu Salesa de la Ronda de Mitre, 134, que dirigeix Heribert Arqué, també és un projecte molt estimat per l’Enric, ja que ha pogut obrir un centre molt modern a Sant Gervasi, ben a prop de casa seva. Actualment el director general de Salesa és el seu nebot, Pere Salesa Isart. Així, tot i la projecció de l’empresa, que també té un institut a Madrid, segueix mantenint el seu caràcter familiar després de 70 anys de vida que han recollit la feina de tres generacions diferents.

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí. Entre tots garantirem el futur de la publicació!
Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.