Diumenge 23, juny 2024
18.4 C
Sant Gervasi
18.4 C
Sarrià
Publicitat

Enterovirus

Publicat el 2.7.2016 9:30

Naturalment Curiosos

Marc Talló i Neus Mestre

Marc_NeusL’altra dia al metro dues parelles parlaven del brot d’enterovirus ha causat afectacions neurològiques a uns 60 infants de Catalunya. Comentaven que els “enterovirus” no estaven a la seva llista de virus perillosos i com podia ser que de cop i volta un virus pogués generar aquesta alarma. Què són els enterovirus? Són perillosos?

Publicitat

Començarem explicant què és un virus. La principal característica d’aquests organismes és que no poden reproduir-se per si mateixos, necessiten infectar a un hoste. Estan protegits per una càpsida que conté una molècula d’ADN o ARN que conté la informació genètica del virus. Ara bé, dins d’aquesta càpsida no hi ha la maquinària per expressar i fer funcional aquesta informació. És per aquest motiu que infecten a altres organismes, com nosaltres. Quan infecten les nostres cèl·lules utilitzen la seva maquinària i el virus esdevé actiu. Com a contrapartida les cèl·lules es veuen alterades i no poden funcionar normalment.

Publicitat

Hi ha un altre element important dels virus, les proteïnes de la càpsida, que interaccionen amb les nostres cèl·lules. Si les identifiquem com a perilloses el sistema immunitari expulsa el virus. De vegades, però, els virus segueixen una estratègia similar a la del cavall de Troia: es recobreixen per proteïnes que nosaltres identifiquem com a pròpies i, per tant, no perilloses. En aquests casos caldrà entrenar el nostre sistema immunitari per reconèixer-les en un futur.

Els enterovirus són una família de virus que afecten a milions de persones al llarg de l’any causant infeccions respiratòries o gastrointestinals lleus (amb símptomes semblants a una grip). Aquests virus es transmeten a través de les secrecions respiratòries o via oral-fecal i no tenen un tractament efectiu per pal·liar els símptomes. Un dels virus més conegut i més dolent d’aquesta família és la pòlio.

Però què és el que fa que aquest brot sigui diferent? Doncs bé, els enterovirus en general no causen afectacions neurològiques. Els virus, però, tenen la capacitat de canviar gràcies a mutacions i generar diferents variacions a l’ADN o RNA que duen. Aquestes diferents variants dels virus és el que anomenem serotip. Per exemple, el virus de la grip (que no és un enterovirus), té una capacitat de mutar molt elevada que fa que puguem tenir la grip cada any ja que no tots els virus de la grip són iguals i el nostre sistema immune no està preparat per combatre aquells que són diferents al que hem tingut.

Amb el brot actual d’enterovirus a Barcelona trobem un cas semblant, els enterovirus han variat generant diferents serotips (els més anomenats a la premsa són el D68 i l’A71) que poden causar inflamacions dels teixits cerebrals provocant meningitis. Esperem que els nostres sistemes immunitaris aprenguin a reconèixer aquests nous serotips i així evitar futurs danys!

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.