Societat
El Jardí
L’Associació Punt de Referència busca cinc persones del districte de Sarrià – Sant Gervasi per fer de voluntaris en l‘acompanyament a joves tutelats i extutelats a Barcelona, que tenen entre 16 i 23 anys i no disposen d’una xarxa familiar a la ciutat. Al total dels barris de la capital catalana, l’entitat busca una cinquantena de persones per completar aquesta funció solidària.
Anualment l’associació compta amb un centenar de persones voluntàries que acompanyen a través de la mentoria social a joves que es troben amb el repte d’emancipar-se. “Que el jovent tingui una xarxa de suport en moments importants de la vida els ajuda en l’emancipació, els apuja l’autoestima i els dona esperança en el futur”, apunten des de Punt de Referència.
“Tenir una parella de mentoria ha sigut important per mi perquè he après l’idioma i he conegut la ciutat, i desitjo que altres joves tinguin la mateixa sort que jo”, explica el Brahim, un dels joves que ha gaudit d’acompanyament a través de Punt de Referència els últims anys.
L’associació Punt de Referència fa 25 anys que es dedica a l’acompanyament de jovent, esdevenint pionera a la ciutat en l’objectiu que cada jove sense vincles familiars a Barcelona tingui la figura d’un referent que li aporti un suport “en una etapa sovint hostil i vertiginosa” com és l’entorn de la majoria d’edat.
Com participar-hi?
Punt de Referència ha anunciat diverses sessions informatives per a persones interessades en conèixer el voluntariat, algunes presencials i d’altres virtuals.
- Dimecres 7 de setembre – 18 h – Virtual
- Dimarts 13 de setembre – 18.30 h – C/Sant Antoni Abat 10, 3r pis
- Dimarts 20 de setembre – 19 h – Virtual
- Dimecres 28 de setembre – 18.30 h – C/Sant Antoni Abat 10, 3r pis
Per assistir-hi cal inscriure’s prèviament a través d’un formulari i l’entitat es posarà en contacte amb la persona interessada per trobar la sessió informativa que més li encaixi.
Radiografia al país i a la ciutat
Des de l’any 2015, es calcula que prop de 9.000 infants i joves migrants sense referents familiars han arribat a Catalunya per un conjunt de raons que expliquen la seva decisió, no sempre voluntària, d’emprendre aquest viatge sense cap acompanyament familiar. Segons dades de la Generalitat, l’octubre del 2021 hi havia 225 menors i joves migrants sense referents familiars atesos pel sistema de protecció a Barcelona, la gran majoria amb entre 16 i 17 anys, homes i nascuts al Marroc.