Cultura
James Folta
La ciència ha confirmat el que molts de nosaltres hem estat dient de de fa temps: les biblioteques triomfen. Un estudi de la Biblioteca Pública de Nova York va enquestar 1,974 usuaris sobre com els fa sentir la biblioteca i sobre com afecta les seves vides. Els resultats són aclaparadorament positius.
L’anàlisi dels investigadors va descobrir que les biblioteques són bones per a les persones, el seu benestar i les seves comunitats. I no només això, sinó que els impactes positius són més pronunciats a les comunitats amb ingressos més baixos. Encara més motius per assegurar-nos que estem finançant i donant suport a les biblioteques. No deixeu que els fantasmes de Reagan i Thatcher us diguin el contrari, el govern pot ajudar a la gent!
Aquí teniu algunes estadístiques principals de l’estudi:
El 92% dels enquestats declararen sentir-se “tranquils” o “en calma” després de visitar la biblioteca; el 74% diuen que l’ús de la biblioteca afecta positivament la capacitat que senten per fer front al món; el 90% diuen que l’ús de la biblioteca afecta positivament l’interès per aprendre coses noves; el 88% asseguren que l’ús de la biblioteca ha contribuït al seu creixement personal.
Aquestes són unes grans xifres i unes molt bones notícies: les persones no només se senten millor amb elles mateixes i amb el seu món després d’una visita a la biblioteca, sinó que també se senten més segures en aquest món seu.
I encara més resultats interessants: el 89% dels enquestats afirmen que la biblioteca té un efecte positiu en el fet que tinguin més idea de coses que abans no sabien “gaire” i el 77% manifesten que la biblioteca els fa sentir que “el que [ells] fan a [la seva] vida és valuós i val la pena”.
La gent també s’allunya dels pensaments negatius: el 82% dels visitants diuen que l’ús de la biblioteca “afecta positivament l’optimisme envers el futur”. Aquests resultats no són només per a les persones que visiten la biblioteca física: el 58% dels usuaris només electrònics també se senten més optimistes després de les interaccions amb la biblioteca. Sincerament, sembla un miracle que qualsevol cosa connectada a Internet faci que la gent se senti bé, així doncs aquesta és una gran victòria.
Els sentiments de comunitat que genera la biblioteca també són molt encoratjadors: el 75% diu que les biblioteques els fan tenir sentiments més positius “d’empatia envers aquells que poden ser diferents d’ells”; el 72% declaren que els fa sentir més connectats amb els altres; el 66% se sent “vist i escoltat”; el 70% sent que forma part d’una comunitat.
El més emotiu per mi és que el 59% van dir que la biblioteca els fa “sentir que hi ha persones en la teva vida que es preocupen per tu”.
El que em sembla més meravellós d’aquest estudi són les cites, que els investigadors recullen a la secció “Veus del Usuaris”. En aquestes, hi podem trobar petites frases genials, com la que anomena la biblioteca “el meu referent”, o la que diu que és “un lloc del qual te’n pots refiar”, o ara la que assegura que “saber que hi és em fa sentir millor amb la meva vida a la ciutat”.
Realment, m’he d’abstenir d’incloure massa d’aquestes opinions dels usuaris, perquè en un mes en que m’he sentit tan i tan abatut, llegir totes aquestes coses tan agradables que la gent té a dir sobre la biblioteca, em sembla com una abraçada d’un vell amic. Només en comparteixo una selecció:
- Espai on puc ser jo mateix.
- Els llibres em transporten.
- Illes de calma, hi trobo l’equilibri.
- Ens ofereix l’esperança que podem fer alguna cosa, que podem fer un canvi, que podem avançar.
- M’omple de les possibilitats de la vida.
- Em fa sentir útil.
- Em fa tenir un nord.
Digues-me que això no t’ha fet plorar, company, i t’ensenyaré un mentider.
I què en traiem de tot això? Si et sents desmotivat i desconnectat, s’ha demostrat científicament que la biblioteca millora el benestar de les persones, i és l’antídot perfecte contra el “passapantalles” i les alertes del mòbil que tan deprimit et fan sentir.
Drets d’autor i utilitzat amb permís; una versió d’aquest article es va publicar originalment en anglès el 28 de gener de 2025 a Literary Hub. Traduït per Isabel Brito Farré.