Notícies de Vallvidrera
Juanjo Compairé
Aviat farà 5 anys de la creació de l’Associació Mercat Cultural de Vallvidrera, que aplega una vintena d’entitats (entre elles totes les associacions de veïns de muntanya), a banda dels socis individuals. La idea general era aprofitar l’espai de l’antic mercat de Vallvidrera, fora d’ús i abandonat com a hotel d’entitats i centre d’activitats culturals.
Pla d’usos i de gestió de l’espai
L’associació es va posar de seguida a treballar en el document de pla d’usos i de gestió. Les activitats previstes incloïen aquelles que no es poden realitzar al Centre Cívic Vázquez Montalbán, molt proper al mercat.
L’Ajuntament l’any 2011 va convocar un concurs d’idees guanyat per Petritxol 6 arquitectes. L’any 2016 BIMSA (Barcelona d’infraestructures municipals, S.A.) va encarregar a l’arquitecta Laia Llucià el projecte preliminar, que es va presentar als veïns del barri el 30 de gener del 2017 i un any després l’arquitecte Eduard Prats redactà el projecte executiu que es va presentar al Centre Cívic l’Elèctric de Les Planes. El cost estava calculat en 1.224.443€. En incloure’s l’espai de cuina el cost es va elevar a 1,4 milions d’euros. Tot semblava, doncs, preparat per començar les obres.
Els entrebancs
Al Consell de districte del passat mes de setembre es va comunicar a l’associació que “l’ordenança reguladora dels sorolls i les vibracions impedeix que l’equipament tingui els usos que s’havien previst…”. Dit de manera més clara, en ser l’edifici del mercat limítrof d’habitatges particulars, els sorolls provocats per la sala d’actes (on estava pensat fer teatre, concerts, etc) n’impedien l’ús.
Com és possible —es pregunten els impulsors del projecte— que això no estigués previst des del començament? Si a la plataforma impulsora del mercat hi ha entitats com ara la companyia Fontmontina de comèdia, el cinema Rústic o la Coral de Vallvidrera, a més dels amics de la música i altres semblants, com és que en tot el procés no s’havia previst el compliment de la normativa de sorolls? I encara més, afirmen, és que no tenim equipament com ara La Violeta o el Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia, Calàbria 66 o la Lleialtat de Sants en les mateixes condicions que el mercat?
A més, l’associació afirma estar dolguda especialment amb el consistori perquè aquest va difondre la idea que la causa de l’endarreriment era la manca de consens entre les entitats, cosa que consideren absolutament falsa.
El desbloqueig?
La Plataforma d’entitats ha rebut la promesa del districte de ser atesos per desblocar la situació. Sembla que la solució podria ser un nou projecte que reforcés l’aïllament de l’edifici del mercat respecte de les cases veïnes. Des de l’associació hi continuen treballant. Però el pas del temps i la pèrdua de diners —potser per manca d’organització— seran en tot cas un llast per sempre més.