Divendres 26, abril 2024
17.5 C
Sant Gervasi
17.4 C
Sarrià
Publicitat

‘Estirant el fil de les paraules’, de Manuel Castellet, aterra al carrer aquest Sant Jordi

Una novel·la inspirada en fets reals, al Galvany en postguerra, basada en les cartes d’un soldat republicà a la seva dona durant la Guerra Civil

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Cultura

Jesús Mestre

La petjada de la Guerra Civil espanyola encara ens és present actualment, però la novel·la Estirant el fil de les paraules ens recorda que durant la postguerra, als anys cinquanta, les conseqüències de la guerra creaven un ambient asfixiant que acabava abastant-ho tot. Feia més de deu anys que havia acabat la guerra, però moltes famílies vivien amb por, amb una situació econòmica de precarietat, amb els drets més fonamentals retallats, i amb un poder que feia i desfeia sense contemplacions.

Publicitat

Manuel Castellet, veí de Galvany i col·laborador d’El Jardí, ja té experiència com a narrador en altres novel·les, per exemple en La mitra de l’exili (2019), on l’autor ens parla de l’exili de personatges com Rafael Patxot, Ventura Gassol i el cardenal Francesc Vidal i Barraquer, que van coincidir a Suïssa els anys quaranta. L’escenari d’Estirant el fil de les paraules (Quorum llibres, 2023) és sobretot el barri de Galvany, on hi ha la llar d’en Llorenç, un noi que viu amb la mare i que no ha conegut el pare, desaparegut en les presons de la postguerra. La mare, la Daniela -un personatge entranyable, molt ben construït- regala al fill, el dia que fa 14 anys, una capsa de sabates plena de cartes del pare, perquè en Llorenç pugui saber qui era el qui, fins llavors, era un total desconegut per a ell. Quan acabi de llegir les cartes, coneixerà el seu pare, el sabrà valorar, l’estimarà i, amb la mare, hauran completat una laboriosa recerca per saber on és.

Publicitat

La novel·la, que va recórrer al micromecenatge per sortir a la llum, manté l’interès i el misteri del seu desenvolupament fins al final. I, a més, ens fa una descripció precisa i minuciosa de com era la vida quotidiana durant la postguerra a Barcelona i altres indrets. També recull apunts autobiogràfics del mateix Castellet i, com se’ns adverteix en una nota a final del llibre, també de Rosa Anna Felip, col·laboradora de Castellet en diversos llibres. Fragments de les cartes que es reprodueixen són de Josep M. Castellet i Gonzales, enviades a la seva muller durant la guerra, i la figura de Llorenç Vila i Puiggròs, pare d’en Llorenç noi, en part s’inspira en Isidre Felip i Gallart, un pallarès que va patir un judici sumaríssim i va viure una vida molt dura a muntanya.

Manuel Castellet, que com a matemàtic coneix molt bé el món de la recerca científica, planteja la trama del llibre com la descoberta d’un adolescent en la investigació: els noms de llocs, per exemple, el porten a localitzar els pobles en mapes que no té a casa hi ha d’anar al centre excursionista a buscar-los, copar-los i fer les seves pròpies interpretacions, amb unes eines molt menys sofisticades de les que avui disposem. Fer, llavors, una fotografia ja era tot una complicació! Un llibre que, a part d’entretenir i intrigar, ensenya moltes més coses.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.