Dimecres 28, febrer 2024
15.3 C
Sant Gervasi
15.2 C
Sarrià
Publicitat

Estudiants de Sarrià es mobilitzaran dimarts contra el racisme institucional i els CIE

Aquesta acció sera la culminació de mesos de feina en què l’alumnat ha pres consciència dels estereotips i prejudicis instaurats socialment envers la població migrant, així com dels seus propis privilegis

Publicat el 9.6.2021 13:21

Societat

El Jardí

Marouane Abouobaida va morir el 15 de juliol de 2019 en una cel·la d’aïllament al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de València. Tenia només 23 anys. Al Marroc treballava de soldador. Havia creuat en pastera per buscar una vida millor però va ser detingut en posar un peu a terra espanyola. El dia abans de morir havia escrit una diligència per al director del CIE demanant atenció sanitària, perquè no veia per l’ull esquerre i tenia forts maldecaps a causa d’una pallissa que havia rebut allà dins. És el novè migrant que ha mort sota la custòdia policial de l’Estat espanyol des del 2008. I és una de les històries que denunciaran els joves de Sarrià-Sant Gervasi el proper 15 de juny en la Ruta contra l’Oblit. La història de l’Abouobaida podria ser la d’ells o elles si haguessin nascut en un indret menys privilegiat.

Publicitat

La Ruta contra l’Oblit és una iniciativa del col·lectiu Tanquem els CIEs amb l’alumnat de 4rt d’ESO de l’Institut Costa i Llobera, de l’Institut Montserrat així com del 19@ Centre de Formació de Sarrià per denunciar el racisme institucional i les conseqüències mortals de la Llei d’Estrangeria. Per això, marxaran dimarts 15 a partir de les 15.30 hores des de la plaça de Sarrià al parc de Santa Amèlia.  El recorregut serà en silenci, vestits de negre i portaran cartells on es mostren la fotografia i històries de persones que han mort dins dels CIE, com Abouobaida. 

Publicitat

Aquesta acció sera la culminació de mesos de feina en què l’alumnat ha pres consciència dels estereotips i prejudicis instaurats socialment envers la població migrant, així com dels seus propis privilegis. El mètode d’aprenentatge s’ha fet a través d’activitats artístiques compartides amb joves migrants de la seva edat i extutelats, així com amb debats amb activistes antiracistes i decolonials. 

El projecte educatiu amb el nom ‘Contra l’odi fem art’ ha estat construït per la Fundació Guné i l’Associació Dëkkandoo amb l’objectiu de promoure un jovent crític i conscient de les injustícies racials, i per això al llarg del curs s’han desmuntat mites, s’ha analitzat com s’alimenta l’odi i com identificar les fake news, s’ha diferenciats entre drets i privilegis i s’ha entès la llei d’Estrangeria i els seus mecanismes d’aplicació, fent especial atenció als CIE. Aquests continguts s’han reforçat amb el suport de músics i artistes plàstiques originàries de l’Àfrica així com activistes com Kaire Ba Dejuan o Cheikh Drame.

Sessions del programa ‘Contra l’odi fem art’ a col·legis de Sarrià © Cedida

També han visualitzat les conseqüències del racisme a Barcelona. Les persones migrades tenen molt més limitades les possibilitats d’ocupació i reben una menor remuneració, pateixen més segregació, més pobresa, inseguretat i més assetjament sexual, entre d’altres. A la ciutat, en 2018 el racisme va ser el primer motiu de discriminació denunciat oficialment, en violar drets universals com el dret d’admissió, a l’educació, a l’habitatge, la salut, el treball, la intimitat personal, la integritat física i moral, la llibertat d’expressió, el dret a la protesta i manifestació, a no rebre tractes cruels, inhumans o degradants i a la seguretat. Per districtes, Sarrià-Sant Gervasi, se situa en el cinquè lloc per discriminació per racisme.

Sessions del programa ‘Contra l’odi fem art’ a col·legis de Sarrià © Cedida

L’alumnat ha processat totes aquestes qüestions en un taller de música urbana on els i les mateixes estudiants han escrit i gravat cançons junt a joves de l’Àfrica Subsahariana acollits per l’entitat SPE Kirikú de Eduvic i d’altres nois migrants en risc d’exclusió social. També han preparat representacions teatrals per obrir un espai de debat al voltant del racisme a Barcelona. Aquestes activitats han reforçat l’empoderament dels i les joves.

Les cançons i les obres de teatre seran presentades al públic en acabar la Ruta de l’Oblit al Teatre de Sarrià, el mateix dimarts 15. A més, tant a l’Institut Montserrat com el Costa i Llobera, s’ha fet una exposició amb el material de sensibilització creat per l’alumnat i la joventut migrant, que han representat els canvis personals i aprenentatges amb l’experiència, a través de les arts plàstiques.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.