Educació
El Jardí
Un centenar d’alumnes d’ESO de Sarrià-Sant Gervasi es van formar la setmana passada en lluita antiracista de la mà de joves migrats i extutelats. “Segurament, a vosaltres, la policia no us para cada dos per tres pel carrer per demanar-vos la identificació, ni tampoc us segueix el vigilant cada cop que entreu en un supermercat”, deia Cheikh Drame, membre de CNAACAT (Comunitat Negra Africana i Afrodescendent de Catalunya) a alumnes de secundària de l’Institut Montserrat, l’Institut Costa i Llobera i el 19@ Centre de Formació. Amb aquest exemple, Drame exemplificava com opera el racisme i la manca de privilegis a la nostra societat.
“Jo vinc del Senegal i venia a treballar, i en arribar m’he adonat del racisme que hi ha”, deia Babacar Niang, que fa només dos mesos que ha arribat a Catalunya. Un taller de música fet amb altres nois en la seva mateixa situació l’ha ajudat, va afirmar. L’acció en aquests tres centres del districte consistia en redactar, per part dels alumnes, un manifest, i crear cartelleria i cançons en contra del racisme, tot plegat dins d’un projecte per combatre el racisme a través de l’art, impulsat per la Fundació Guné i l’Associació Dëkkandoo, en col·laboració amb Tanquem els CIE.
L’acte va comptar amb una taula rodona moderada per Anna Alié (Fundació Guné), on hi van participar també Mercè Duch (Tanquem els CIE), Yaguemar Diagne (Associació Dëkkandoo), així com alumnat dels instituts i jovent migrant.
El projecte es dirigeix a l’alumnat de Secundària, i també a jovent migrat no acompanyat i extutelat, amb l’objectiu de treballar conjuntament i formar-se en l’antiracisme.
L’acte es va tancar amb la lectura d’un manifest creat conjuntament per l’alumnat i els joves migrants a partir de les cançons de música urbana que han elaborat durant el temps que ha durat el projecte.
En el text, els joves van exigir el compliment de la Declaració Universal de Drets Humans en què “tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets” i “cap persona pot ser discriminada per raó d’origen”. També van reclamar el tancament de tots els Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) i la fi de les deportacions.
Una altra part de l’activitat va ser un taller de teatre antiracista i una mostra de cartelleria i cançons creades per l’alumnat, aquesta última a l’Espai Jove Casa Sagnier. El projecte rep el suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’acte formava part de les jornades Refugi del programa de Justícia Global del districte de Sarrià-Sant Gervasi.