Societat
Carme Rocamora
L’Associació de Famílies de l’Escola Pia Balmes s’ha mobilitzat aquest divendres per reivindicar una Travessera de Gràcia sense cotxes, ni fum, ni sorolls. Les famílies s’han agrupat davant del centre escolar cap a les 16.30 hores i han tallat la Travessera a l’altura del carrer Balmes, en una acció que reivindica cuidar la salut dels usuaris.
T'imagines una travessera de Gràcia sense cotxes, fum ni soroll?
Doncs avui ho hem fet possible!
Gràcies @afa.escolapiabalmes per la vostra lluita i constància per la millora de la salut de les nenes i nens!@escolapiacat@Bcn_SSTG @eixrespira pic.twitter.com/ebriUtYK67— Escola Pia Balmes · BCN. (@escolapiabalmes) January 15, 2021
Aquesta mobilització s’enmarca en una protesta d’AFAs i AMPAs de la ciutat de Barcelona, que en total han portat a terme 35 talls simultanis aquest divendres.
En un manifest unitari signat per 58 AFAs d’escoles -entre elles l’Institut Menéndez i Pelayo o l’Escola Orlandai– reivindiquen una major pacificació i seguretat als entorns escolars, menys contaminació i menys soroll. Així mateix, reclamen que davant de cada escola hi hagi un únic carril de circulació de cotxes, revertir les autopistes urbanes i que els carrers tornin a ser segurs.
Consideren que el programa dut a terme per l’Ajuntament ‘Protegim les escoles’ –al nostre districte aplicat a l’Escola Poeta Foix i a Pia Balmes, i en un futur a altres quatre centres– és “insuficient”, i consideren que no s’ha realitzat cap pla sistemàtic ni exitós per fer l’espai públic un espai segur i amigable, que alhora permeti protegir d’aquests contaminants la població més vulnerable, com són els infants i joves: “Les escoles sotasignants exigim un canvi de model per tal de resoldre d’un cop el greu problema de salut pública que es deriva d’aquesta contaminació.”
Recorden que segons l’evidència dels darrers anys, una exposició continuada a la contaminació produeix un retard en el desenvolupament cognitiu i neuronal, “que sovint és irreversible”, i asseguren que no poden concebre que els polítics, davant d’una problemàtica “que posa en risc la salut, el benestar i fins i tot la vida”, no actuïn amb més urgència i contundència.
Per tot això proposen entre d’altres mesures reduir els carrils de circulació als entorns escolars, instal·lar radars de velocitat en aquests espais, eliminar places d’aparcament als accessos als centres i que els carrils bici de davant de les escoles siguin segurs per tal que siguin practicables pels pares per portar i recollir els alumnes.