26.4 C
Sant Gervasi
| Dissabte 02 de juliol de 2022 |
Publicitat

Formes corbes per a un edifici, la clínica Barraquer

Publicitat
Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia o Europa Press. Actualment, treballo com a redactora de política a ElNacional.cat. Però sobretot aprenc a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Arquitectura 

Jaume de Oleza

La clínica Barraquer d’oftalmologia està ubicada al carrer Muntaner cantonada amb el carrer Laforja. És un dels edificis més destacats de l’arquitecte Joaquim Lloret i Homs. Una construcció de l’any 1941 per al doctor Ignasi Barraquer, fill del catedràtic d’oftalmologia Josep Antoni Barraquer. El doctor Ignasi Barraquer va ser un dels pioners en tractar les cataractes a través de la intervenció quirúrgica, i a conseqüència de l’èxit i del reconeixement mundial, va anar ampliant el petit edifici, afegint un nou edifici al carrer Laforja i tres plantes més d’alçada a l’existent. Es diu que el doctor Barraquer va participar activament en el disseny de l’edifici i va incorporar moltes imatges de la cultura egípcia, com es pot apreciar tant al seu interior com en el seu logotip. Aquest últim amb una clara referència a l’ull del déu Horus de l’Antic Egipte, com a símbol dels poders curatius i de protecció. Una atracció per la cultura egípcia que possiblement venia donada com un cert homenatge a una civilització que va ser la primera a practicar intervencions oculars.

Joaquim Lloret va ser un arquitecte destacat que va construir al nostre districte diverses mansions senyorials que existeixen en l’actualitat. Per exemple, la Torre de San Fernando, al carrer Iradier, i la Quinta de Sant Isidre, al passeig de Reina Elisenda.

Publicitat

En la seva arquitectura, la clínica Barraquer enllaça el funcionalisme de l’època, juntament amb l’expressionisme alemany, barrejats amb diversos detalls de l’art déco. En el seu interior els dos patis centrals i l’escala de cargol, presideixen l’edifici i organitzen l’espai interior de la clínica. A l’exterior és de destacar la forma corba de la cantonada, i que es tradueix en el seu interior amb una clara contraposició al racionalisme ortogonal que imperava en la seva època. Unes corbes que faciliten el recorregut pel centre d’aquells pacients amb limitacions visuals, evitant d’aquesta manera les arestes i angles rectes. Les finestres corregudes al llarg de tot l’edifici, únicament interrompudes pels pilars metàl·lics de façana, li proporcionen una dolçor compositiva exagerant la cantonada en corba.

Un edifici ple de detalls com així ho demostra també la reinterpretació del Cendrer Barraquer que va realitzar l’arquitecte Pep Bonet per BD Edicions de Disseny. Un objecte molt cuidat i en permanent actualitat. La clínica Barraquer no tan sols ha situat l’oftalmologia a Barcelona com una de les més prestigioses del món, sinó que també en la seva arquitectura ens deixa un valor indiscutible.

Publicitat

Jaume de Oleza és arquitecte www.controller.cat

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí. Entre tots garantirem el futur de la publicació!

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.