Dissabte 23, setembre 2023
19.8 C
Sant Gervasi
19.9 C
Sarrià
Publicitat

El frisvall, l’esport que només es juga a la zona més alta de Sarrià-Sant Gervasi

Els barris de Vallvidrera i Mas Sauró a la muntanya, es disputen l'origen d'aquesta pràctica esportiva tradicional de Festa Major

Publicat el 8.9.2023 19:35

Societat

Sergi Alemany

Què hi ha més important el matí de l’11 de setembre que els preparatius per encarar la Diada Nacional de Catalunya? Pels habitants dels barris de muntanya de la part superior de Vallvidrera i Mas Sauró, a les Planes, la disputa del campionat de frisvall. Es tracta d’una modalitat esportiva disputada per Festa Major, inclosa tant al programa d’uns com dels altres, que es juga amb un disc volador, a l’estil del Frisbee. Els jugadors de Vallvidrera sempre vesteixen de blau, i els de Mas Sauró, de vermell. Qui guanya la partida, organitza l’edició de l’any següent i, com en tota bona festa major, hi ha competició d’adults i per a infants.

Publicitat

El frisvall és un esport mixt on juguen dos equips formats per 14 persones i on l’objectiu és introduir el màxim nombre de vegades el frisot (disc volador) dins de la baxuga (porteria; antigament, un arc de fusta). Depenent de la distància des d’on es llança amb la mà, es donen un nombre de determinat de mullangues, que vindrien a ser els punts per encert. Segons la normativa del joc, el camp ha de ser un rectangle “el més pla possible” i les opcions d’avançar amb el frisot a la mà es compten per l’embranzida d’un senglar, aproximadament 3 metres. A partir d’aquí cal passar l’objecte a un company o llançar a porteria.

Publicitat

El frisot de Vallvidrera és el que dona nom a l’esport: Frisvall. Almenys, així ho recull la normativa de joc. Ara bé, la rivalitat entre barris és màxima i la prova és que tots dos defensen la creació d’aquest esport, remuntant-se al segle passat. Primer van ser els llebrencs, amb la creació audiovisual de Cien Años de la Gran Victoria, que va veure la llum el juliol del 2018, i cinc estius després el 30 minuts. La veritat sobre el frisvall pretén rebatre la teoria de l’equip blau i situar en el barri de Mas Sauró l’origen d’aquest esport que, fins al moment, només es té constància que es practiqui a la zona més alta de Sarrià-Sant Gervasi.

La versió del poble de Vallvidrera

… i la resposta del veïnat de Mas Sauró

La normativa del frisvall recull que fou un esport que es practicava sobretot prop de l’època de la collita del calçot:Segons s’ha pogut documentar, a l’equip guanyador se li atorgava el dret a triar els calçots més ferms de la temporada. No se sap amb exactitud l’inici del frisvall, però les evidències que tenim són que, ja abans de l’arribada dels romans a Barcelona, a les zones de muntanya es practicava“.

Que una dosi de ficció (o no), no ens desviï de l’actualitat. El primer partit de frisvall de l’època moderna es va disputar el 2017 i el va guanyar l’equip de Mas Sauró. Des d’aleshores, el resultat acumulat és de dues victòries per aquest barri i una per Vallvidrera. Així ho defensen els llebrencs, que recorden que per rebaixar la rivalitat existent es va establir que cada tres anys, un partit seria de caràcter amistós. Així, segons el poble de Vallvidrera, Mas Sauró acumula dues victòries (2017 i 2021) i ells una, la del 2018. En canvi, segons la versió de l’equip de Mas Sauró actualment ja són “tricampions”, perquè s’adjudiquen la victòria en el partit del 2019, que Vallvidrera els recorda que no s’ha de comptar. Un embolic més dels barris de muntanya, per si no tenen prou problemes amb l’Ajuntament.

El 2023 la cita arriba amb especials ganes, després que l’any passat el partit s’hagués d’ajornar per les obres al camp esportiu municipal de Vallvidrera. Serà aquest dilluns 11 de setembre, aquest cop sí, al renovat camp de Vallvidrera quan a les onze del matí comenci l’espectacle. Veurem, d’una banda, si sonen els Segadors i si entre els equips es retallen distàncies o s’amplien…

PD: L’any 2020 el partit no es va disputar per la pandèmia de la covid-19.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.