Divendres 01, desembre 2023
12.7 C
Sant Gervasi
12.6 C
Sarrià
Publicitat

Greu dèficit crònic en infraestructures a Catalunya

"En els últims set anys, podem dir que l'Estat només ha executat un 66,6 % de les inversions pressupostades en infraestructures a Catalunya"

Publicat el 20.1.2021 7:00

Opinió

Joan Buscà i Ambrós, economista

Els pressupostos generals de l’Estat per l’any 2021 ja han estat aprovats. Entre les moltes partides que afecten Catalunya, hem seleccionat les infraestructures, amb un import de 2.339,4 milions d’euros. La xifra suposa un 58 % més que els pressupostos de l’any 2018, que són els últims que es van aprovar i que encara estan vigents fins a finals del 2020. Aquest import aprovat suposa un 16,5 % de la inversió en infraestructures de tot l’Estat. Aquest percentatge s’aproxima al 19 % de l’import del producte interior brut (PIB) que Catalunya aporta cada any a l’Estat. La disposició addicional tercera de l’Estatut de Catalunya disposa que durant set anys seguits, des del 2007, l’Estat havia d’haver invertit a Catalunya en infraestructures el mateix percentatge que Catalunya aporta anualment al PIB de l’Estat (18/19%). Aquesta disposició de l’Estatut de Catalunya, l’Estat no la va complir i ara ja no està en vigor. Això ha suposat un dèficit pendent i crònic en infraestructures a Catalunya de 3.967 M/€.

Publicitat

Pel que fa a les inversions en infraestructures a Catalunya, les dades disponibles arriben fins al 2001. Entre aquell any i el 2012, el nivell d’execució no ha arribat a ser mai el 100 %. En aquests 12 anys, Catalunya s’apropa a la mitjana de l’Estat, és a dir a un 80 %. Els anys posteriors al 2012, el nivell d’inversió en infraestructures a Catalunya se situa per sota la mitjana global de l’Estat. Això va deixar sense efecte quatre de cada deu euros pressupostats en l’àmbit de Catalunya. En els últims set anys, podem dir que l’Estat només ha executat un 66,6 % de les inversions pressupostades en infraestructures a Catalunya. Amb xifres, aquest percentatge suposa un dèficit pendent de 2.215 M/€.

Publicitat

Del total de la inversió de l’Estat a Catalunya, el 82 % correspon a infraestructures de transport (es coneix com a grup Foment = Transports) i que en depenen les empreses públiques com ADIF, RENFE, ENAIRE, etc. Si analitzem les inversions en infraestructures de transport dels darrers 18 anys (2001-2018), l’Estat ha invertit a Catalunya 25.460 M/€, però ha deixat d’invertir 7.977 M/€ que estaven pressupostats. Per tant, el grau d’execució mitjà ha estat del 73,7 % del pressupostat. Això vol dir que més d’una quarta part de la inversió en infraestructures Foment/Transports que figuraven en els pressupostos de l’Estat no s’ha dut a terme. Altres comunitats autònomes no tenen aquests dèficits crònics.

Un estudi elaborat conjuntament de la Generalitat amb la Universitat de Barcelona assenyala que, si l’Estat hagués executat totes les inversions pressupostades en infraestructures a Catalunya, el PIB d’aquesta comunitat autònoma en l’últim any hauria crescut un 0,6 %, amb un impacte acumulat de 23.820 M/€ i 113.000 llocs de treball nous. Per tant, tenim un greu dèficit en infraestructures a Catalunya.

(Totes les dades esmentades en aquest article són d’Organismes Oficials)

 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.