23.4 C
Sant Gervasi
| Dimecres 04 d'agost de 2021 |
Publicitat

Ignasi Goytisolo i Coll, pintor viatger

Publicitat
Publicitat

Arts i lletres

El Jardí

Cosí dels Goytisolo escriptors de les Tres Torres, Ignasi Goytisolo va néixer a l’Eixample però és veí del barri de la Bonanova des del seu casament, fa uns cinquanta anys. Va fer la carrera de Dret i, com a advocat per oposició, s’ha dedicat sobretot a l’assessorament patrimonial de la Diputació de Barcelona, en temps de Joan Antoni Samaranch i Torelló, i posteriorment de la Generalitat de Catalunya. Recorda especialment l’època en què el catedràtic d’economia Ramon Trias i Fargas era conseller d’Economia i Finances. Però la seva vocació, molt arrelada, ha estat la pintura a la qual s’hi ha dedicat en diferents èpoques de la seva vida.

Els Goytisolo són una branca catalana d’una antiga família basca de Lekeitio, a Biscaia, que van anar a Amèrica per fer fortuna, a finals del segle XVIII. Els Goitisolo bascos es van distribuir des de Perú fins a l’Uruguai. Altres avantpassats també van emigrar a les Antilles, concretament a Cuba a finals del segle XIX, com ara el besavi dels escriptors i dels pintors barcelonins, ja que el fill de Luis Goytisolo, acadèmic de la Real Academia Española, és pintor professional.

Posteriorment un oncle del pintor que exposa a Farga, en Joaquim Goytisolo, va anar a Argentina on va treballar com a metge. Va fundar un hospital que porta el seu nom, a la ciutat més meridional del món, a Usuhaia, a la Terra del Foc.

El pare d’Ignasi Goytisolo va ser enginyer, va treballar sobretot a RENFE però durant uns anys també va ser-ho de la línia del Tramvia Blau, del funicular i de les atraccions del Tibidabo. Igualment s’aficionà en pintar aquarel·les. A més d’enginyer, va poder viatjar per la part occidental d’Europa com a turista fent fotografies de color sèpia, que van marcar en el fill el desig de conèixer aquells llocs “familiars”. Així, l’Ignasi s’ha desplaçat a aquests indrets i també ha fet fotografies que serveixen com a record i com la base de les seves obres, que ara es poden veure en l’exposició de pintures de Farga. Per aquest motiu és un “pintor viatger”.

Finalment, per la banda materna, els Coll Brugada eren una família catalana amb l’origen a Manresa. Va ser una nissaga que va tenir com a professió la de ser corredors reials de comerç, després d’agents de canvi i borsa. Els Coll Brugada també tenen arrels a Olot. L’avi Coll gaudia practicant amb l’aquarel·la.

Fes-te subscriptor

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.