Dijous 24, octubre 2024
20.6 C
Sant Gervasi
20.7 C
Sarrià
Publicitat

Jordi Martí (Junts) presideix la nova comissió d’estudi contra la multireincidència a Barcelona

La majoria de partits opten per modificar el Codi Penal, entre ells Junts i el PSC que proposen castigar amb penes de presó el furt i robatori de mòbils

Publicat el 11.4.2024 20:00

Política

El Jardí

L’Ajuntament de Barcelona compta des d’aquest dijous amb una nova comissió d’estudi -no permanent- que pretén analitzar reformes legislatives i altres mesures que permetin fer front a la multireincidència delictiva als carrers de la ciutat, sobretot en els casos de delictes lleus. És una proposta que va fer Junts-TriasxBCN a principis d’any i que va ser aprovada per unanimitat de tota la resta de partits polítics.

Publicitat

L’encarregat de presidir la comissió d’estudi sobre la multireincidència és el portaveu de Junts a l’Ajuntament i regidor president de Sarrià-Sant Gervasi, Jordi Martí Galbis. La primera sessió, però, ja ha posat sobre la taula les discrepàncies entre els partidaris i detractors de modificar el Codi Penal. Des de BComú, especialment, se n’han desmarcat i defensen altres mesures com el reforç judicial o incidir en les causes socials, mentre que ERC creu que només canviant el Codi Penal no es resoldrà el problema.

Publicitat

Junts i el PSC demanen presó pel robatori de mòbils

Ara fa uns dies, Junts va registrar una proposició de llei al Congrés dels Diputats demanant castigar amb penes de presó els furts i robatoris de mòbils. En aquesta línia, la mateixa que té l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), s’ha mostrat Jordi Martí en la primera sessió de la nova comissió, apostant per càstigs d’un a tres anys de garjola. Qui també ha avalat un major càstig penal pel furt i robatori de mòbils és el tinent d’alcaldia de Seguretat a la ciutat i exregidor de Sarrià-Sant Gervasi, Albert Batlle, que ha qualificat d'”insuficient” la resposta penal actual a la multireincidència.

La comissió d’estudi sobre la multireincidència té previst celebrar fins a cinc sessions, i les conclusions haurien d’estar enllestides abans de l’estiu. Aquesta primera sessió ha aprovat el calendari de les següents convocatòries (16 i 24 de maig i el 7 i 20 de juny) i ha acordat que en les tres següents compareguin persones expertes de l’administració municipal i d’altres administracions.

Concretament, tractarà els temes següents:

  • Proposta de modificació del Codi Penal, als efectes que es produeixi una efectiva condemna dels multireincidents autors de delictes de furt (art. 235.1.7).
  • Proposta de modificació de la Llei 38/1998, de 28 de desembre, de Demarcació i Planta Judicial.
  • Proposta de modificació del RD 95/2009, de 6 de febrer, sobre el sistema de registres administratius de suport a l’Administració de Justícia.
  • Avaluació de l’acompliment de la modificació de l’article 234.3 del Codi Penal del juliol del 2022.
  • Experiències comparades.
  • Impactes urbans, socials i econòmics de la multireincidència.

Segons les dades presentades a l’última Junta Local de seguretat de la ciutat, el 78,6% de les persones detingudes tenen algun antecedent per robatori amb violència o intimidació, i el 71,9% de les causes de les detencions són furts o robatoris amb violència o intimidació.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.