Dilluns 06, maig 2024
19.2 C
Sant Gervasi
19.2 C
Sarrià
Publicitat

Josep Costa defensa la confrontació contra la repressió: “No havíem vingut a desobeir?”

L'exvicepresident del Parlament defensa que la independència no es farà des de les institucions perquè són una “gàbia jurídica”

Publicat el 14.10.2021 22:38

Política 

Pol Vendrell

L’advocat i exvicepresident del Parlament de Catalunya, Josep Costa, ha protagonitzat aquesta tarda la xerrada ‘Eixamplar l’esquerda. Desobediència civil i ruptura unilateral’ al Teatre de Sarrià. L’acte, organitzat per Òmnium Sarrià-Sant Gervasi, ha comptat amb un centenar de persones de públic i ha tractat, de forma distesa, alguns dels reptes que afronta el moviment independentista en la conjuntura actual, realçant la idea de desobeir.

Publicitat

La xerrada ha començat amb una breu presentació de la figura de Costa i de la seva trajectòria, d’entre la qual destaca la seva posició de vicepresident del Parlament entre el 2018 i el 2021. També s’han llegit en veu alta alguns dels seus tuits:

Publicitat

Costa ha començat fent balanç de la seva legislatura, que va consistir primer a defensar els drets dels diputats, el govern legítim i la investidura de Puigdemont i després en lluitar contra la inhabilitació de l’expresident Quim Torra. La seva tesi, ha assegurat, és que “es van malbaratar els resultats del 21-D“, i sobre l’Estat espanyol ha opinat que “no tenen prou presons ni policies” per aturar el moviment, avui que es compleixen dos anys de la sentència condemnatòria als polítics del procés.

“No havíem vingut a desobeir?”

L’exvicepresident ha reflexionat entorn el paper de la repressió i els sacrificis que el moviment independentista necessita: “La victòria de l’1-O, malgrat el patiment, no ens pot paralitzar“, ha assegurat, i ha recordat com la nit abans del referèndum tothom sabia que alguna cosa passaria. Si per fer la independència algú hagués d’estar tres anys a la presó, ha dit Costa, “sé que hi ha qui està disposat a fer-ho”. També ha afirmat que, a vegades, tenir presos polítics és més un problema per l’Estat que per Catalunya.

Ha volgut recordar, també, que abans del referèndum, hi havia molt de debat, però que finalment “l’1-O hi va ser tothom”: “La unitat no és el punt de sortida, sinó el d’arribada“, ha posat de manifest, i ha instat al públic a no quedar-se a casa malgrat les diferències dins de l’independentisme.

No havíem vingut a desobeir?”, s’ha preguntat Costa, que ha opinat que ara que el procés es troba estacant, cal fer valdre que “la confrontació ha estat la clau contra la repressió”. D’aquí la idea d’eixamplar l’esquerda, protagonista del seu llibre del 2020 amb el mateix títol que la xerrada.

Així, ha posat la vista al mitjà i llarg termini: “Ens hem de treure del cap la idea que si quelcom no ens duu a la independència demà mateix, és inútil”, i ha recordat que la inhabilitació pel delicte de desobediència és de màxim dos anys, i que qualsevol persona que estigui disposada a sacrificar-se per la independència hauria de ser capaç afrontar-ho.

“Si estàs tres anys a la presó, la història et recordarà; si no hi estàs i ajudes a fer la independència, encara més”, ha assegurat Costa, sense mencionar noms propis.

Costa ha fet una forta aposta per la desobediència © Òmnium Cultural Sarrià-Sant Gervasi

Col·loqui moderadament tens

Vostè ha fet un discurs de fa tres anys”. Després de la xerrada ha començat un col·loqui i torn de preguntes, en el qual alguns membres del públic han retret a Costa que “qui no vol fer la independència són els polítics”.

L’exvicepresident ha admès aleshores el bloqueig de la política institucional i ha dit que la independència “no vindrà dels líders polítics”, en un dels moments de tensos de la sessió. Ha reivindicat les consultes populars, des del primer referèndum a Arenys de Munt fins a l’1-O.

Ha estat preguntat també pels represaliats que tenen una acusació particular per part de la Generalitat, però Costa ha insistit que malgrat que “hi hagi el logo de la Generalitat, la repressió és la de l’Estat”.

Un altre membre del públic ha qüestionat la decisió de Costa d’abandonar el Parlament: “Una persona que sap que pot fer una feina d’anar a contracorrent, de desobeir, se’n va. A mi m’entra certa desolació, amb això”. L’exvicepresident, però, s’ha justificat repetint la tesi central del col·loqui: que la independència “no es farà des de les institucions”, que ha definit com una “gàbia jurídica”.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.