Dissabte 27, abril 2024
14.7 C
Sant Gervasi
14.6 C
Sarrià
Publicitat

Josep Maria López (AV Sant Gervasi): “El Govern de Barcelona és poc eficient”

El Jardí ha quedat amb el president de l'Associació de Veïns de Sant Gervasi de Cassoles per parlar de l’actualitat de l’entitat i del barri

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Societat

Jesús Mestre

L’Associació de Veïns de Sant Gervasi de Cassoles (AVSGC) és un referent social en un barri que no va sobrat d’identitat, de sentiment de pertinença. Des del setembre de 2019, Josep Maria López i Ciré ha assumit la presidència de l’associació, després de la dimissió per motius personals de Joan Sancho. El Jardí ha quedat amb López i Ciré a Vil·la Florida per parlar de l’actualitat de l’entitat i del barri.

Publicitat

López i Ciré, nascut a Reus, fa 51 anys que viu al barri de la Bonanova. Va venir a Barcelona per estudiar la carrera d’enginyer tècnic químic industrial, i el 1970, en contraure matrimoni, es va quedar a viure a Sant Gervasi. També va estudiar a Esade i com agent de la propietat immobiliària. La seva vinculació amb l’Associació de Veïns del barri és a partir de la seva amistat amb Lluís Arboix i Roser Oller de Capell, que li van proposar que s’encarregués de la vocalia de sardanes. Ho va acceptar, tot i que va haver d’anar a Sarrià perquè li ensenyessin a ballar aquesta dansa. Posteriorment, Josep M. va assumir la vicepresidència de l’associació i, en dimitir Sancho, va quedar automàticament com a president. Poc després, amb la pandèmia, com la majoria d’associacions, l’activitat pública va quedar paralitzada i les reunions de junta i els actes socials es van reduir al mínim. Ara l’Associació ha de convocar una assemblea i eleccions de la junta per regularitzar la situació.

Publicitat

Aquest setembre, Sant Gervasi ha recuperat la Festa Major, tot i que en un format reduït, i s’ha fet el 18 de setembre, en comptes de les dates usuals a mitjans de juny, data de la celebració dels sants Gervasi i Protasi. La festa l’organitza la Comissió de Festes, on l’AVSGV té un paper destacat, juntament amb altres entitats del barri. Ha estat una satisfacció recuperar la festa, però ara l’associació està treballant en la preparació d’un homenatge a Roser Oller de Capell, exdiputada de CiU al Parlament de Catalunya i activista del barri, que va morir el març de 2020.

L’associació té altres projectes, alguns de present i altres de futur. Per una banda, l’entitat participa d’una manera activa en l’àmbit social i de salut del Districte, dins de la Taula de Salut Comunitària. Sobretot en els eixos de la solitud i la salut de la gent gran a partir del programa Radars; el suport a la joventut i els problemes d’addiccions; i el problema de les dificultats de mobilitat de la gent gran a causa de l’orografia del barri. També s’ha implicat en la reivindicació contra el projecte d’un tanatori a la parròquia Verge de la Pau. A més llarg termini, l’AVSGC vol que hi hagi un CAP al barri: ara s’han de desplaçar fins a l’avinguda de Vallcarca o a la plaça Adrià, llocs que queden lluny del centre del barri, a la plaça Bonanova.

L’AVSGC es manté a la Coordinadora de les associacions de veïns de Sarrià i Sant Gervasi, que s’ha reunit recentment. Aquestes associacions, després de revisar les inversions que s’han fet els darrers dos anys, consideren que el districte és el que menys recursos municipals ha rebut i demanen un increment de la inversió pel 2022. A la Bonanova, hi ha projectes com el de la reforma del carrer Balmes, entre la plaça Molina i la plaça Kennedy, que fa molts anys que s’ha encallat, o el de la superilla de Sant Gervasi, projecte que la pandèmia ha paralitzat. Tradicionalment, l’AVSGC ha defensat que el carrer de Sant Gervasi de Cassoles ha de ser de vianants i, quan es faci, serà l’eix natural de la projectada superilla i permetrà la pacificació d’aquest carrer, que suporta un nivell de circulació molt elevat.

López i Ciré també es queixa tant de la inseguretat com de la sensació de brutícia al barri, i considera que l’actual Govern municipal és “poc eficient.” I que així acaba afectant la implicació dels ciutadans amb la ciutat.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.