21.2 C
Sant Gervasi
| Dissabte 02 de juliol de 2022 |
Publicitat

Josep Soler i Sardà i Pere Joan Gil Bonfill, dos músics de llegenda

Per aquests músics veïns de Galvany, les paraules són música, i la música la seva existència

Publicitat
Roser Díaz Martin
Roser Díaz Martin
Vaig cursar els meus estudis a les Teresianes del carrer Ganduxer i he viscut tota la vida al barri. Vaig llicenciar-me en Geografia i Història a la Universitat de Barcelona i tinc el curs d’adaptació pedagògica. He treballat durant 32 anys en el món de les mudances, on encara soc comercial. M’agrada la poesia i l’any 2009 vaig publicar el poemari Por tísoy, sé túpor mi. He guanyat diversos Jocs Florals, i el juny del 2018 vaig obtenir el segon grau de xinès per la Universitat de Pequín. També em dedico a fer estudis històrics d’edificis de Barcelona per presentar a l’Ajuntament. I com no, col·laboro amb El Jardí des del juny del primer any que va sortir.

Cultura

Roser Díaz 

Josep Soler i Sardà i Joan Pere Gil Bonfill són dues figures de la música actual amb projecció internacional. Josep Soler és un home del Renaixement amb una obra molt variada: ha compost òperes; concerts per a piano, violoncel, violí; oratoris, quartets, sonates, cançons de bressol… Des de l’any 1982, és membre de la Reial Acadèmia de les Belles Arts de Sant Jordi. I actualment, és director honorífic del Conservatori Professional de Música de Badalona. Joan Pere Gil Bonfill va conèixer Soler fa molts anys, quan es va establir a Badalona venint d’Amposta. És un clarinetista també reconegut mundialment. En aquells anys, Soler va compondre per a Gil obres per a clarinet, i des d’aleshores les seves vides han estat lligades.Ens trobem en un petit forn del carrer Ferran Agulló, al barri de Galvany, i em conviden a anar a casa seva. Aquest és l’extracte de la conversa on presentem les persones que fan possible els músics.

PublicitatJosep Soler, ple de vida, em diu: “Quan vaig arribar a Barcelona, des de Vilafranca, em vaig instal·lar a un pis llogat al carrer Aragó, on vaig viure fins que el propietari el va reclamar per a un fill. Llavors, l’any 60, vaig comprar aquest pis”. Els seus records encara van més enrere: “Quan tenia nou anys, vaig venir a un casament als Jardins Monterrey, i recordo que el Turó Parc arribava molt més amunt”. Per demostrar-ho,m’ensenya una foto d’aquell moment. El pis de Josep Soler és un santuari de records, apunts, fotografies i feina de molts anys. Parlem dels seus amics, com Jean Paul Sartre, Montserrat Torrent, Francesc Pedrell… La llista és molt llarga. De cop i volta, s’aixeca i torna amb un sobre groguenc: “Jo no vaig tenir títol fins a l’any 1969, quan ja havia guanyat el premi de l’òpera de Montecarlo”. I m’ensenya una carta del Ministeri d’Educació i Ciència de Madrid en què li concedeixen la titulació. Quan parlem de música, diu: “Les meves composicions no les faig jo, “algú dicta i jo escric”. La seva obra és propera a l’existencialisme heideggerià: la idea de “l’ésser i de Déu” és sempre present en els assajos i en els poemes. Ara, incansable als seus 85 anys, segueix composant i escrivint.La vida de Josep Soler, no es podria comprendre sense Joan Pere Gil Bonfill, amb qui comparteix el seu món intel·lectual i personal. “Soc clarinetista per casualitat: jo tocava a la banda d’Amposta, va ser el clarinet com podia haver estat un altre instrument”, diu Gil. Comparteix obra escrita i musical amb Josep Soler. Com ell, fa parlar les notes i les plasma en poesies profundes on l’home, el temps i el desencís són els protagonistes. Ha fet concerts als Estats Units, Mèxic, Cuba, El Salvador o el Perú.

Publicitat

Per aquests músics, les paraules són música, i la música la seva existència.       

Festa familiar als antics Jardins Monterrey, avui Turó Parc. El nen és Josep Soler Sardà
© Cedida per Josep Soler

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.