Dijous 25, abril 2024
14.3 C
Sant Gervasi
14.2 C
Sarrià
Publicitat

Joves cooperant, un exemple a seguir

La iniciativa vol donar eines a un grup de joves per tal que puguin incorporar-se al món del treball en millors condicions, defugint la precarietat habitual i fent que participin en el procés apassionant de la formació d’una cooperativa

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Economies Alternatives

Juanjo Compairé

Dimarts 4 de desembre es presenta a l’Espai jove casa Sagnier, “Recooperem”, una cooperativa promoguda des de Barcelona Activa en el marc del projecte “Cooperatives de Joves”. Es tracta d’una iniciativa que s’inspira en les cooperatives de serveis del Quebec que funcionen des de fa més de 30 anys, impulsant la incorporació de la gent jove en aquesta economia.

Publicitat

Davant d’una sala gairebé plena, la primera part de l’acte corre a càrrec dels impulsors de la iniciativa: Joana Garcia Grezner de l’Esberla, Bernat Julià de Sarrià-Sant Gervasi Coopera i Júlia Hosta, educadora que ha acompanyat el jovent durant els dos mesos d’aprenentatge compartit. La iniciativa vol donar eines a un grup de joves per tal que puguin incorporar-se al món del treball en millors condicions, defugint la precarietat habitual i fent que participin en el procés apassionant de la formació d’una cooperativa. I que ho faci aprenent fent; és a dir, reflexionant sobre la pròpia pràctica.

Publicitat

Després de sis mesos es presenta aquesta experiència pilot. D’un grup inicial de 40 joves, deu han decidit fer camí plegats. Han fet un aprenentatge vivencial. Han après a conviure, perquè no es coneixien entre si. Han practicat la democràcia real i l’autoavaluació, per treure ensenyaments fins i tot de les pròpies errades.

Recooperem

L’Oriol, l’Anna, l’Alice i el Ian en nom de tots els membres de la cooperativa ens n’expliquen els avatars: com s’han conegut, com han organitzat la cooperativa, com han triat l’activitat a la qual es volien dedicar, etc. Aquesta activitat havia de tenir viabilitat econòmica i respondre a les pròpies capacitats, però també a una necessitat social i a un interès compartit.

Per tot això, centrant-se en la idea de la recuperació ecològica. Eixamplant el concepte del reaprofitament, van decidir incidir en la formació i educació en la sostenibilitat.

En aquests moments, el catàleg de serveis de la cooperativa gira al voltant de tallers adreçats a joves i adolescents i d’un joc per a qualsevol edat que vol sensibilitzar a adolescents i joves perquè prenguin consciència del valor de la seva petjada ecològica i prenguin mesures per revertir-la. Esperem que aquesta experiència pilot es consolidi i que del programa sorgeixin més iniciatives socials i solidàries. La nostra societat i el nostre jovent necessita uns altres models d’economia basats en uns altres valors. Hem de “recoo- perar” plenament la vida!

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.