Joves cooperant, un exemple a seguir

La iniciativa vol donar eines a un grup de joves per tal que puguin incorporar-se al món del treball en millors condicions, defugint la precarietat habitual i fent que participin en el procés apassionant de la formació d’una cooperativa

0
Joves cooperativistes © Juanjo Compairé

Economies Alternatives

Juanjo Compairé

Dimarts 4 de desembre es presenta a l’Espai jove casa Sagnier, “Recooperem”, una cooperativa promoguda des de Barcelona Activa en el marc del projecte “Cooperatives de Joves”. Es tracta d’una iniciativa que s’inspira en les cooperatives de serveis del Quebec que funcionen des de fa més de 30 anys, impulsant la incorporació de la gent jove en aquesta economia.

Davant d’una sala gairebé plena, la primera part de l’acte corre a càrrec dels impulsors de la iniciativa: Joana Garcia Grezner de l’Esberla, Bernat Julià de Sarrià-Sant Gervasi Coopera i Júlia Hosta, educadora que ha acompanyat el jovent durant els dos mesos d’aprenentatge compartit. La iniciativa vol donar eines a un grup de joves per tal que puguin incorporar-se al món del treball en millors condicions, defugint la precarietat habitual i fent que participin en el procés apassionant de la formació d’una cooperativa. I que ho faci aprenent fent; és a dir, reflexionant sobre la pròpia pràctica.

Després de sis mesos es presenta aquesta experiència pilot. D’un grup inicial de 40 joves, deu han decidit fer camí plegats. Han fet un aprenentatge vivencial. Han après a conviure, perquè no es coneixien entre si. Han practicat la democràcia real i l’autoavaluació, per treure ensenyaments fins i tot de les pròpies errades.

Recooperem

L’Oriol, l’Anna, l’Alice i el Ian en nom de tots els membres de la cooperativa ens n’expliquen els avatars: com s’han conegut, com han organitzat la cooperativa, com han triat l’activitat a la qual es volien dedicar, etc. Aquesta activitat havia de tenir viabilitat econòmica i respondre a les pròpies capacitats, però també a una necessitat social i a un interès compartit.

Per tot això, centrant-se en la idea de la recuperació ecològica. Eixamplant el concepte del reaprofitament, van decidir incidir en la formació i educació en la sostenibilitat.

En aquests moments, el catàleg de serveis de la cooperativa gira al voltant de tallers adreçats a joves i adolescents i d’un joc per a qualsevol edat que vol sensibilitzar a adolescents i joves perquè prenguin consciència del valor de la seva petjada ecològica i prenguin mesures per revertir-la. Esperem que aquesta experiència pilot es consolidi i que del programa sorgeixin més iniciatives socials i solidàries. La nostra societat i el nostre jovent necessita uns altres models d’economia basats en uns altres valors. Hem de “recoo- perar” plenament la vida!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.