Cultura
Eduard Sant Chalois
Aquest any 2022 que de mica en mica anem deixant enrere, a part d’un retorn a una certa normalitat pel que fa a gires nacionals i internacionals, festivals i concerts, en l’apartat de novetats musicals elaborades a casa nostra, ens ha proporcionat molts bons treballs discogràfics (aquí cadascú podria elaborar la seva particular llista).
Així mateix, un projecte ben especial, la banda Clams i amb participació d’un sarrianenc, Artur “Turu” Fernández, ens ha aportat una nova alegria amb la publicació del seu quart treball, Melodies del Somriure Inconscient.
Clams, banda fundada l’any 2013 a partir del projecte Música per a la Inclusió, té la seva llavor el dia que Artur “Turu” Fernández va convidar als concerts de la seva banda, Pool, als integrants de la Coral de l’Escola d’Educació Especial Mare de Déu de Montserrat. Amb la finalitat de contribuir a canviar la mirada envers les persones en situació de discapacitat, visibilitzant les seves capacitats i fent de pont cap a la inclusió social, va anar agafant forma aquesta banda que uneix diversos músics de l’escena musical independent barcelonina (Pool, Maika Makovski, Teatre Magnètic, Soon, Mery Lemon, Clara Luna, The Nanits, etc.) amb la Coral de l’Escola d’Educació Especial Mare de Déu de Montserrat.
L’any 2014 va veure la llum, i de forma autoeditada, el primer treball de Clams, de títol homònim juntament amb el seu videoclip A Sobre D’un Coet. Els següents tres anys van ser força productius per Clams amb la publicació dels seus dos següents treballs, Aigua i Pedra i Ciclorama, sumant-hi un seguit d’actuacions ben especials a Casa Orlandai, a la Festa Major de Sarrià, a les Festes de la Mercè 2015, a la sala Luz de Gas o al mateix Foyer del Gran Teatre del Liceu dins el marc del cicle Músiques Sensibles, el cicle Encantados i, fins i tot, en diverses ocasions al Palau Blaugrana durant les mitges parts de partits de la secció de bàsquet del FC Barcelona en les competicions de l’Eurolliga i la Lliga ACB.
Ara, aquest 2022, per celebrar el seu desè aniversari, Clams ha tornat a l’estudi publicant el seu quart treball: Melodies del Somriure Inconscient (Produktiva Records), enregistrat, mesclat i produït al Konvent de Cal Rosal (Berga) sota la batuta d’Ildefons Alonso (El Petit de Cal Eril).
Amb una banda formada majoritàriament pel mateix equip inicial —“Turu” Fernández (veus), Jordi Ribas (lletres, veu, guitarra acústica), David Martínez (bateria), Juan Carlos Luque (baix), Víctor Gorriti (guitarra elèctrica), Núria Valls (veu i direcció artística dels cors) i Ildefons Alonso (teclats i programa- ció)— a Clams s’hi sumen les veus de la coral integrada per Alicia Lantarón, Bea García, Carla Rabassa, David Ubiñana, Eli Sancho, Helena Castells, Judith Campos, Laura de José, Maria Giurgila, Mireia Jordán, Oriol Grabalosa, Sara Gómez i Sergi Martínez.
El resultat de tot plegat són cinc temes pop-rock de caràcter optimista i sense cap més pretensió que fer passar una bona estona, tant als músics com, sobretot, als oients-espectadors dels seus concerts. En ells, Clams parla de les relacions humanes i de conceptes com l’enyorament, l’atracció, l’enamorament, els somnis, la bellesa, la feblesa, l’amor propi, la calma… tot plegat des d’un vessant optimista. Destaquen especialment els temes Ets on Ets i Beso al Viento.
Esperem que l’any 2023, els somriures i les melodies de Clams puguin ressonar amb força diverses vegades a casa nostra per celebrar com es mereixen una data especial.