Dimarts 19, març 2024
14.1 C
Sant Gervasi
14 C
Sarrià
Publicitat

La casa Gaietà Fornells, una de les primeres cases senyorials de l’avinguda Tibidabo

És una obra modernista amb influències de l’estil medieval, amb cert caràcter historicista que va impregnar la feina de l'arquitecte Joan Rubió i Bellver

Publicat el 27.3.2022 6:30

Arquitectura

Jaume de Oleza

La casa Gaietà Fornells és un habitatge unifamiliar de grans dimensions a l’avinguda del Tibidaboo 35-37. És obra de l’arquitecte Joan Rubió i Bellver, construïda l’any 1903, i va ser una de les primeres construccions dels habitatges i cases senyorials que cap a l’any 1899 es van anar edificant a la nova urbanització de ciutat jardí, promoguda per Salvador Andreu i la Societat Anònima Tibidabo. Aquesta gran casa va ser coneguda popularment com la ‘mona de Pasqua’, es creu que pel contrast volumètric, que fàcilment es feia notar.

Publicitat

És una construcció rectangular que presenta molts cossos d’edificació esglaonats, fet que provoca un conjunt irregular de volums i terrasses a diferents altures. La casa es remata, mitjançant una torre que destaca sobre les tres plantes d’altura de l’habitatge, amb tres plantes més, que fan de la torre un element singular i cridaner. Aquesta torre representa l’element diferenciador de l’edificació, i disposa de dues galeries porticades sustentades per fines columnes de pedra. Les galeries se situen curiosament de forma contraposada en dues de les plantes de la torre. Les finestres de la casa es distingeixen, de forma notable, per la rematada superior en pedra en forma de petita volada, i contribueixen d’aquesta manera a remarcar el buit de finestra.

Publicitat
Casa Fornells a l’avinguda Tibidabo © Il·lustració de Jaume de Oleza

L’habitatge disposa d’un ampli jardí, i està adossat al carrer per una de les façanes on es troba accés. Aquest accés directe des del carrer es fa per mitjà d’un arc de mig punt dins del qual s’integren dos arcs ogivals, a la més pura tradició de l’arquitectura gòtica. Tot i això, destaca la feina de la segona porta d’entrada, que dona accés a l’habitatge des del jardí de la finca. Aquesta última porta està construïda amb un arc de mig punt lobulat amb pedra i decorat amb baixos relleus amb motius florals. A les façanes, contrasta la incorporació dels motius petris ornamentals amb les parets de maó, de les quala tant Rubió com el corrent modernista eren tan proclius. En aquest aspecte, Rubió va ser un mestre en l’ús d’aquest material. Obra seva també va ser a la mateixa avinguda del Tibidabo la casa Roviralta, també anomenada el Frare Blanc, on es pot apreciar el domini d’aquest arquitecte en la construcció de l’obra vista.

La casa Fornells és una obra modernista amb influències de l’estil medieval, amb cert caràcter historicista que va impregnar la majoria de les obres d’aquest arquitecte. Joan Rubió i Bellver (1870-1952) va ser col·laborador de Gaudí, i un arquitecte polifacètic: la seva vida va transcór- rer des de la construcció de diversos edificis fins a arribar a ser regidor de l’Ajuntament de Barcelona.

Jaume de Oleza és arquitecte a Cwork

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.