Societat
Carme Rocamora, Sergi Alemany
Nou patrimoni en perill a la ciutat. La Casa Villa Maria de Vallvidrera, del segle XIX i obra de Pere Viñals, està exposada a moviments que canviaran el seu futur i imatge. Els seus propietaris volien enderrocar-la per impulsar un nou projecte, però finalment l’Ajuntament, mitjançant una negociació, ha aconseguit frenar la voluntat dels seus amos. A hores d’ara, el que es farà és un enderrocament parcial d’alguns volums sobreposats a l’edificació inicial i d’un volum enganxat a la tanca que limita amb les vies del Funicular de Vallvidrera que incompleix la separació de seguretat, segons han informat fonts municipals a El Jardí.
Crítiques dels veïns a l’opacitat de l’enderroc
“Estem molt enfadats”. El membre de l’Associació de Veïnes de Mont d’Orsà de Vallvidrera, Salva Ferran, es mostra crític amb l’Ajuntament i el districte de Sarrià-Sant Gervasi per haver permès l’enderroc de la part de la glorieta, l’element que més explicava la història d’una època de Vallvidrera, quan era un municipi independent. De fet, l’AV està valorant reclamar l’expedient d’enderroc a l’Ajuntament, segons ha pogut saber El Jardí. Acusen l’administració de poca transparència i manca de sensibilitat, després de totes les converses mantingudes amb els veïns per evitar l’entrada de les màquines al terreny: “No han volgut entendre res, confiem que aquesta sigui l’última pèrdua”.
Som Collserola demana protegir els jardins
La casa Villa Maria es rehabilitarà, però a banda la propietat també té la intenció de construir tres nous habitatges unifamiliars, on hi ha ara els jardins. A hores d’ara, aquesta nova construcció no està acceptada a l’espera que finalitzin els enderrocs dels volums. L’associació Som Collserola va entrar l’octubre del 2022 una instància al districte de Sarrià-Sant Gervasi, adreçada al regidor Albert Batlle, demanant protegir els jardins i diversos elements decoratius de la casa: escultures, ceràmiques…, etc.
En l’escrit, a què ha tingut accés El Jardí, també demanen que la concessió de la llicència municipal d’obra nova que ha estat concedida a la propietat s’adapti a l’entorn i no “distorsioni” el modernisme que l’envolta: la plaça Pep Ventura, les colònies Pujol i Busquets i l’estació del Funicular, enganxada a l’edifici.
“Fa 40 anys guardàvem el material de Festa Major a l’entrada del jardí, a peu pla de la plaça”, recorda a El Jardí Salva Ferran, que és membre també de Som Collserola. El Jardí va publicar un article sobre aquests romàntics jardins el maig de fa un any.