Diumenge 16, juny 2024
20.7 C
Sant Gervasi
20.7 C
Sarrià
Publicitat

La contaminació atmosfèrica

Publicat el 26.1.2017 8:59

Naturalment curiosos

Marc Talló i Neus Mestre

Durant el dinar de Nadal, l’oncle va dir que havia llegit que quan en una ciutat hi ha un pic de contaminació atmosfèrica equival a estar en una habitació plena de fumadors, i que per tant és realment molt nociu. La resta de la família no ho acabàvem de creure, però la comparació, per desgràcia, és força encertada.

Publicitat

La contaminació atmosfèrica és la presència de gasos i partícules contaminants a l’aire, majoritàriament degut al transport rodat i a activitats industrials. De gasos resultants de la combustió trobem el diòxid de nitrogen, compostos orgànics volàtils i el monòxid de carboni. Un cop es troben en l’aire els dos primers reaccionen per formar l’ozó ambiental. Si hi ha indústria a prop també trobarem diòxid de sofre, que causa la pluja àcida. A més a més, degut al desgast dels pneumàtics en l’asfalt s’alliberen a l’aire partícules fines en suspensió.

Publicitat

Com ens afecta la contaminació

Però, un cop tots aquests gasos i partícules estan en l’aire, com ens poden afectar? Quan respirem aquestes partícules arriben als pulmons, afectant-ne la seva funció. Com a resultat en les ciutats contaminades hi ha més infants amb asma i els que ja en tenen se’ls agreuja. També augmenten els casos de bronquitis i de càncer de pulmó. Desgraciadament, això no és tot. Algunes partícules fines en suspensió, les que són menors que 0,1 micres (1 micra és una mil·lèsima part d’un mil·límetre) poden filtrar-se des del pulmó fins al torrent sanguini de manera que utilitzaran els vasos sanguinis com a autopistes per accedir a tot l’organisme. Això provoca que les conseqüències per la nostra salut siguin encara més devastadores, arribant a afectar les artèries, el cor, l’aparell reproductor i el sistema nerviós. A més a més, també afecta el desenvolupament del fetus en cas d’embaràs. És important destacar que el desenvolupament durant la infantesa pot veure’s alterat.

Per sort, hi podem fer alguna cosa. I no ens referim a utilitzar mascaretes, que no filtren els gasos ni la majoria de partícules, sinó a reduir la contaminació. Pot semblar difícil però és l’única solució, i és efectiva! A Barcelona, al tenir un clima amb poques pluges i vent, la contaminació atmosfèrica queda retinguda dins la ciutat. Per això cal fer un esforç extra en reestructurar la circulació al nostre districte i a la ciutat. Mesures com reduir l’ús del cotxe privat durant un pic de contaminació són insuficients, ja que quan s’apliquen la contaminació ja és present i la nostra salut ja s’ha vist amenaçada. Per sort, des de l’Ajuntament ja s’han començat a dur a termes mesures a llarg termini per fer-ho possible.

També cal prendre consciència individual i intentar reduir l’ús del cotxe tot incrementant l’ús de les bicicletes o vehicles elèctrics, així com saber gaudir de caminar pel barri, que lliure de contaminació seria encara més preciós!

Fotografia destacada: Una vista habitual de Barcelona a l’hivern, amb una capa de contaminació sobre la ciutat.

 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.