Dissabte 20, abril 2024
11 C
Sant Gervasi
10.9 C
Sarrià
Publicitat

La corresponsabilitat i les cures tindran un espai comú al districte: Vila Veïna

Un nou espai municipal obrirà portes el 12 de setembre per acompanyar en el procés de les cures, que es carrega sobretot en les dones

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Societat

El Jardí

El projecte Vila Veïna. Posant la vida al centre impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, obrirà les portes a Sarrià – Sant Gervasi el pròxim 12 de setembre. Ho farà a l’espai ocupat per l’antic bar del Centre Cívic Vil·la Florida amb l’objectiu d’oferir suport a les persones que fan de cuidadores d’altres, però també a aquelles que necessiten ser cuidades.

Publicitat

L’horari d’atenció directa al veïnat serà els dimarts i divendres de 10 a 14 h, i els dimecres i dijous de 16 a 20 h. Amb l’obertura d’aquest espai i altres cinc a la ciutat, sumats als quatre ja en funcionament des de fa gairebé un any, Vila Veïna arribarà a una població de 320.000 persones, que és gairebé el 20% de la ciutadania.

Publicitat

En total ara hi haurà obertes al públic a la ciutat 10 oficines en què la ciutadania pot trobar equips professionals capacitats per informar i orientar la població sobre els recursos i els serveis disponibles al voltant de la cura, adaptats a les necessitats de cada territori. L’objectiu fixat és “visibilitzar i acompanyar en el procés de cura i promoure la corresponsabilitat”.

8 de cada 10 atencions es fa a dones

Durant els primers sis mesos de funcionament de les quatres oficines del Vila Veïna als barris de Vilapicina i la Torre Llobeta, Provençals de Poblenou, La Marina i El Congrés i els Indians, el programa ha atès un total de 891 persones, d’entre les quals el 82% eren dones. Un 36% de les persones ateses es trobava en la franja d’edat de 65 a 80 anys i un 26% en la que va de 31 a 50 anys.

Com a punts en comú que s’han detectat en el conjunt de persones ateses hi ha la  necessitat de comptar amb recursos que afavoreixen la conciliació, un increment dels malestars emocionals i de les situacions d’aïllament fruit de la pandèmia, l’augment del deteriorament físic i cognitiu de persones grans arran de la covid-19, la manca de reconeixement al rol de les persones cuidadores, les situacions de vulnerabilitat de les treballadores de la cura i l’existència de sentiments reiterats de no arribar a tot, entre d’altres situacions.

Les dones reclamen molta més ajuda que els homes © Ajuntament de BCN

Dues de cada tres persones que han anat a trucar a la porta de Vila Veïna eren d’origen català o espanyol i per tipologia de les consultes destaca que la meitat (el 52%) eren persones cuidadores familiars i properes a la persona cuidada, enfront d’un 31% que hi ha assistit per altres necessitats de suport.

Prova pilot ‘Mares Veïnes’

Una de les novetats que l’Ajuntament vol desplegar des de les oficines de Vila Veïna durant aquesta tardor és el projecte de Mares Veïnes, que consistirà en formar 15 dones d’origen divers amb infants a càrrec, perquè actuïn com a agents comunitàries en el suport a la criança i el foment de la coresponsabilitat. La intenció és afavorir el coneixement i l’enxarxament de mares nouvingudes o d’arrels diferents fins als serveis de suport a la criança que ja existeixen, així com superar resistències, dubtes o pors que es poden donar en processos de criança.

El projecte, que farà una prova pilot, té una durada de 13 mesos i s’iniciarà amb la selecció de 30 candidates entre els diferents serveis socials municipals i entitats socials. Les 15 dones que finalment resultin seleccionades rebran una beca per formar-se en un curs de 210 hores que tindrà una durada de sis setmanes. Un cop finalitzada aquesta formació signaran un contracte de 35 hores setmanals per tal de fer el guiatge i mentoratge a d’altres mares i, entre d’altres aspectes, vincular-les a serveis socials diversos com poden ser el mateix Vila Veïna, el projecte Concilia de canguratge municipal gratuït o el servei de Famílies Col·laboradores, entre d’altres.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí