Dimecres 24, abril 2024
8.5 C
Sant Gervasi
8.4 C
Sarrià
Publicitat

La CUP proposa que una junta de veïns regeixi els barris de muntanya

Els cupaires debaten amb la regidora Eulàlia Reguant sobre les solucions pels barris de muntanya

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Política

El Jardí

Dilluns 10 de desembre la CUP de Sarrià-Sant Gervasi va aplegar més d’una vintena de veïns i veïnes de Vallvidrera al Centre Cívic Vàzquez Montalban amb la presència de la regidora cupaire Eulàlia Reguant, també membre del Secretariat Nacional de la CUP. La xerrada va ser presentada per Joan Pujol, candidat en les anteriors municipals a conseller de districte pels cupaires. Pujol va explicar la necessitat d’obrir debats arreu del districte per començar a construir la candidatura, fent especial esment a l’assemblea oberta que es celebrà aquella mateixa setmana a l’Espai Jove Casa Sagnier.

Publicitat

Exercir el dret d’autodeterminació

Publicitat

Eulàlia Reguant va desgranar una anàlisi de la situació política actual en l’àmbit nacional vers el procés d’autodeterminació, amb una aposta clara per la municipalització i també per construir un “municipalisme de ruptura” de cara a les municipals del mes de maig. “Davant l’embut i el bloqueig polític i judicial en què ens trobem cal una nova onada de mobilitzacions que desbordin la situació actual. Les condicions hi són. Aquest país serà allò que la gent vulgui, cal desobediència i unilateralitat.”

Reguant va explicar la proposta de la CUP per sortir d’aquest “embut”, recordant les mobilitzacions que hi va haver durant la tardor de 2017 i que segons la cupaire són una suma de la força de la gent amb la implicació de les institucions: “Desobediència civil més desobediència institucional.” Per explicar tot seguit que  “defensar el dret d’autodeterminació és defensar la sobirania econòmica, política, social, cultural… totes les sobiranies. Unes sobiranies que posen els drets al centre.”

Municipalisme de ruptura

En aquest context la regidora  va explicar que la CUP té la necessitat i la responsabilitat de posar “una proposta municipalista que trenqui amb el règim i que permeti parlar de drets i revertir una dinàmica de gestió per passar a recuperar la sobirania real.” En aquest sentit va denunciar que Barcelona és una ciutat-estat en la que segons Reguant, l’Ajuntament és un mer gestor encorsetat pels marcs legislatius i pressupostaris. En aquest sentit va afirmar que “cal descentralitzar les institucions per fer-ne partícip al veïnat”.

També va fer esment a les condicions laborals dels treballadors públics. Reguant va explicar que tenim una ciutat de 30.000 treballadores de les quals 15.000 estan externalitzades en empreses hereves de Florentino Pérez. “Cal acabar amb la xacra d’empreses privades que es lucren amb els serveis públics, cal municipalitzar”, va asseverar Reguant.

Així mateix, va criticar que l’Ajuntament no ha aconseguit que hi hagi un accés real a un habitatge públic. Segons Reguant la CUP ha estat 4 anys fent propostes de decreixement turístic i per garantir el dret a l’habitatge i no hi han trobat a faltar més voluntat política. Va acabar remarcant que “aquestes municipals són claus perquè les mobilitzacions desbordin el règim del 78 i que paral·lelament guanyem les institucions per posar-les al servei de la gent”.

Un districte oblidat i uns barris de muntanya maltractats

En el marc del debat obert que es va produir després de la intervenció d’Eulàlia Reguant, els militants anticapitalistes i el veïnat van fer intervencions en el sentit de sentir-se oblidats per l’Ajuntament, encorsetats en un estereotip d’”upper Diagonal”, que una part molt important del veïnat no compleix mentre, van denunciar, segueixen sent expulsats dels barris per no poder pagar els alts lloguers del mercat immobiliari: “A més, tenim un Ajuntament que aprova coses que no s’apliquen. L’única manera que tenim de desbordar-lo és mobilització i desobediència” va comentar un veí.

Pel que fa als problemes dels barris de muntanya es va denunciar la situació del Mercat de Vallvidrera, que es troba en ‘stand by’ després que un informe de BIMSA determinés que no es pot fer la remodelació prevista per la proximitat de l’edifici amb un domicili privat. També van denunciar la manca de participació real del veïnat dels barris de Collserola i es va apostar una vegada més per trobar un mecanisme diferent que doni més eines al veïnat en la presa de decisions.

D’aquesta manera es va advocar una vegada més per la creació d’una EMD (Entitat Municipal Descentralitzada). Una EMD consisteix en un o més nuclis de població sense ajuntament propi que es regeixen conjuntament per una junta de veïns, al capdavant de la qual hi ha un/a president/a. Les EMD solen correspondre a antics municipis que d’aquesta manera recuperarien una part de la seva autonomia perduda. En aquest sentit des dels cupaires es va comentar que Vallvidrera podia ser la punta de llança d’un moviment democratitzador arreu de la ciutat per tal de descentralitzar la ciutat.

Finalment també es va parlar de la gestió mediambiental. Segons un veí “a la muntanya estem abandonats els boscos i les persones. Collserola és un polvorí.” Els cupaires van comentar una vegada més que la gestió mediambiental ha de ser també un cavall de batalla per capgirar el model ecològic de la ciutat.

 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.