Societat
Jordi Muñoz
El Jutjat de Primera Instància número 36 de Barcelona ha suspès provisionalment el desnonament del pis on viu Carlos Caballé, germà de la reconeguda soprano Montserrat Caballé, i seu de la Fundació que porta el nom de l’artista. L’ordre de desnonament, prevista inicialment per al 3 d’octubre, queda ajornada durant un màxim de quatre mesos per donar marge a les administracions perquè valorin la situació de vulnerabilitat i puguin oferir una solució.
Els fets tenen el seu origen en el deute acumulat pel pagament del lloguer del pis situat al carrer Muntaner, al barri de Galvany, on conviuen Carlos Caballé i la Fundació Privada Montserrat Caballé. Segons la demanda presentada per la propietat de l’immoble, l’empresa Puntí S.L., els impagaments s’arrosseguen des de 2023 i ascendeixen a 41.256 euros. En no haver-hi oposició al procés judicial, la lletrada de l’Administració de Justícia va ordenar el desnonament sense que fos necessària la intervenció del jutge titular.
El passat 14 de juliol, però, l’advocat d’ofici de Carlos Caballé va presentar una sol·licitud de suspensió cautelar, al·legant una situació de vulnerabilitat econòmica i residencial. En l’escrit es va incloure un informe dels serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona que acreditava la manca d’alternativa habitacional del resident, de més de 80 anys i amb ingressos inferiors als 1.000 euros mensuals.
Dies després, la jutgessa Montserrat Hernando Vallejo va acceptar la petició i va acordar la suspensió del desnonament, d’acord amb el que preveu la legislació vigent en casos de vulnerabilitat reconeguda, com la Llei 1/2013 o el Reial decret llei 11/2020.
La Fundació Privada Montserrat Caballé es va constituir l’any 2019, després de la mort de la soprano, i es va inscriure oficialment el 2020. Té com a finalitat preservar el llegat artístic i humà de l’artista i promoure la formació de joves talents del món líric. Està presidida per la neboda de la cantant, Montserrat Caballé Claus, i compta amb patrons honorífics com el Gran Teatre del Liceu, el Teatro Real de Madrid, Josep Carreras, Carlos Álvarez o Josep Pons.
Tot i les dificultats econòmiques, la Fundació ha assegurat a través d’un comunicat que la situació judicial “no afecta en cap cas” les seves activitats ni els seus objectius fundacionals. També ha explicat que es manté en contacte amb la propietat per resoldre el conflicte amb la màxima diligència i discreció.
Aquest cas posa sobre la taula la fragilitat d’algunes iniciatives culturals impulsades des de l’àmbit privat, així com els reptes de sostenibilitat que afronten les entitats de mecenatge i patrimoni musical al nostre país.