Dimecres 04, octubre 2023
22.2 C
Sant Gervasi
22.1 C
Sarrià
Publicitat

La Fundació Uszheimer, al servei de les persones amb demència

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 6.2.2019 9:30

Gent Gran

Edurne Iturmendi

Avui dia no existeix cap medicació que pugui aturar la malaltia. Aquestes malalties no es poden curar, però sí que podem alentir la seva progressió i tenir cura d’una persona que té una demència. Amb aquesta voluntat de donar una resposta al problema sociosanitari que provoca el desmesurat creixement de les malalties neurodegeneratives al nostre país i promovent un tracte digne i una atenció educativa i terapèutica de qualitat, d’acompanyament, neix l’any 2002 la Fundació Uszheimer.

Publicitat

La principal finalitat de l’entitat és la d’ajudar a les persones afectades d’una malaltia d’aquest tipus, i a les seves famílies. Amb aquesta intenció s’obren tres línies d’actuació:

Publicitat
  • Obra social: Es promou l’atenció educativa i psicoestimulativa a persones que presenten un deteriorament cognitiu i s’acompanya als familiars en la seva tasca de cuidar.
  • Docència i sensibilització: Es pretén oferir formació i reciclatge específic per a professionals, així com impulsar iniciatives que volen conscienciar a la societat sobre les malalties del cervell.
  • Investigació: Es vol afavorir iniciatives que vetllin pel desenvolupament del coneixement científic i que permetin crear amb esperança un futur sense Alzheimer.

Al llarg de tots aquests anys la fundació ha seguit apostant pel manteniment dels seus serveis d’intervenció directa: unitat de diagnòstic, unitat de memòria, centres de dia terapèutics i el servei d’atenció domiciliària especialitzat (SADEN). Ha continuat combinant l’estimulació cognitiva amb l’estimulació a través de les arts, però sempre defensant que la força està en la relació educativa, una interacció que és estimuladora, humanitzadora, empàtica, promotora de benestar i aturadora de l’empobriment psicosocial que comporta aquesta malaltia.

Igualment, ha continuat treballant per a la millora del benestar dels cuidadors a través de l’assessorament i acompanyament familiar i dels grups de suport i ajuda mútua. Ha anat consolidant diferents accions de sensibilització, com la coorganització del Brain Film Fest-Premi Solé Tura, un festival internacional de cine que vol donar a conèixer diferents aspectes relacionats amb el cervell, així com el programa de divulgació sanitària i educativa per barris, “Tenir cura de la nostra ment”. També hem volgut apropar l’Alzheimer a les generacions joves, treballant amb escoles i instituts, a través del projecte intergeneracional d’aprenentatge i servei “Compartint memòries”.

Per això, la fundació compta amb un equip de professionals d’intervenció directa amb capacitació universitària i especialitzada, i amb un suport administratiu, també compromès amb el projecte i al servei de les persones afectades i de les seves famílies, situant-les sempre al centre de la seva acció.

El nostre  desig és que cap persona que cursa una demència quedi exclosa de rebre una atenció professional i humana de qualitat, per tal que pugui tenir la màxima qualitat de vida possible durant tot el procés de la malaltia.

Edurne Iturmendi és educadora social de la Fundació Ushzeimer

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí. Entre tots garantirem el futur de la publicació!
Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.