Diumenge 23, juny 2024
21.9 C
Sant Gervasi
21.8 C
Sarrià
Publicitat

Lectura i memòria: una relació de benefici demostrada en totes les edats

Les persones que llegeixen amb regularitat tendeixen a tenir una major densitat de matèria grisa a les regions del cervell associades amb el llenguatge i la cognició

Publicat el 17.5.2024 11:00

Gent Gran

Isabel López, psicòloga de la Fundació Uszheimer

Des de fa segles, un dels passatemps favorits de milions de persones és la lectura. La lectura és una font de coneixement i entreteniment, amb la possibilitat d’explorar mons diferents segons els gustos individuals (romanç, intriga, aventura, poesia, etc.). A més, avui dia també es coneixen els nombrosos beneficis de la lectura regular.

Publicitat

En submergir-nos en les pàgines d’un llibre, el nostre cervell s’activa i es posa a prova, creant connexions neuronals que enforteixen la nostra memòria. En primer lloc, la lectura activa diferents zones del cervell, crea connexions més fortes i facilita l’emmagatzematge i la recuperació d’informació en la memòria a llarg termini.

Publicitat

La lectura ens exposa a noves paraules i expressions, la qual cosa enriqueix el nostre vocabulari i estimula la memòria verbal. També millora la memòria de treball i la capacitat de retenir informació temporalment, ja que ens repta a seguir línies argumentals complexes i a recordar detalls. La lectura de diversos gèneres literaris ens exposa a diferents estils d’escriptura i estructures narratives, exercita la flexibilitat cognitiva i estimula la memòria cognitiva.

Un dels aspectes més fascinants dels efectes de la lectura en la plasticitat cerebral és la seva relació amb la memòria. La lectura estimula la formació de noves connexions sinàptiques en el cervell, la qual cosa contribueix al fet que els records siguin més sòlids i duradors. Permet al cervell adaptar-se i reforça les xarxes neuronals implicades en l’emmagatzematge i la recuperació d’informació. A més, posa constantment a prova la memòria de treball, que és la responsable de retenir i manipular activament la informació en la ment a curt termini; com més es llegeix, més es desenvolupa, i n’augmenta la capacitat i la resistència.

Un hàbit de lectura contínua i freqüent al llarg de la vida té efectes a llarg termini sobre la plasticitat cerebral. Els estudis han demostrat que les persones que llegeixen amb regularitat tendeixen a tenir una major densitat de matèria grisa a les regions del cervell associades amb el llenguatge i la cognició. A més, s’ha comprovat que les persones que llegeixen amb regularitat són més capaces de mantenir l’atenció, processar la informació amb eficàcia i resoldre problemes complexos. Un altre benefici important és la capacitat per fomentar l’empatia i la comprensió social. Submergir-se en les històries d’altres augmenta la capacitat de comprendre els sentiments, els pensaments i les motivacions dels altres. Aquesta habilitat és essencial per construir i mantenir relacions sanes i fomentar l’empatia en la societat.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.