Dilluns 11, desembre 2023
14.2 C
Sant Gervasi
14.1 C
Sarrià
Publicitat

La Generalitat preveu que l’L9 arribi a Sarrià l’any 2027

El Govern ha reactivat les obres d'aquesta infraestructura amb una nova injecció de 946M€

Publicat el 10.12.2020 10:28

Societat

Carme Rocamora

El Govern de la Generalitat ha donat un nou impuls a la Línia 9 del Metro en concretar el finançament del tram central d’aquesta infraestructura, i segons el calendari previst, l’any 2027 entrarien en funcionament les estacions de Sarrià i Mandri mentre que la del Putxet ho faria entre 2028 i 2029.

Publicitat

Aquesta notícia arriba després que aquest dimecres el Consell Executiu aprovés el pla econòmic i financer de l’empresa Ifercat, i que possibilitarà reprendre i finalitzar les obres del tram central de l’L9/L10 entre Sagrera i Zona Universitària, valorades en 946 milions d’euros. Els primers treballs i projectes s’impulsaran el 2021, amb l’objectiu de posar en marxa esglaonadament la infraestructura els anys 2026, 2027 i 2028.

Publicitat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha apuntat que aquesta obra “és una injecció de moral per al país”, ja que “la reactivació del projecte suposa un impuls econòmic que generarà 120 contractes d’obra, de serveis o de consultoria i 2.500 llocs de treball directes, durant tot el període d’obres”.

Així mateix, ha afirmat que amb la crisi econòmica del 2008 es va justificar l’aturada de les inversions de l’L9, mentre que amb la crisi de la pandèmia, es justifica l’impuls d’aquestes inversions: “Si una cosa vam aprendre de l’anterior crisi és que l’austeritat en les inversions no sempre és la millor solució per a fer front a les crisis”.

https://twitter.com/damiacalvet/status/1336778990892294145?s=20

 

Actualment, per tal de dur a terme la connexió que ha de relligar les branques sud i nord de les línies L9 i L10, entre les estacions de La Sagrera i Zona Universitària, cal acabar poc més de 4 km de túnel entre les futures estacions de Manel Girona i Lesseps. En aquests dos àmbits es troben aturades dues tuneladores. En aquest traçat es trobaran, entre d’altres, les noves estacions de Campus Nord, Sarrià, Mandri, Putxet, Lesseps, Sanllehy, Guinardó-Hospital de Sant Pau, Maragall o Sagrera TAV, totes elles actualment en fase d’obra aturada.

L’anterior PEF d’Ifercat, aprovat el juliol de 2020, va habilitar 5 milions d’euros per a l’actualització de projectes d’obra civil d’estacions, així com per a la redacció de projectes d’arquitectura i instal·lacions del tram central. Gràcies a aquesta quantitat, ja s’han impulsat alguns d’aquests projectes. No obstant això, la inversió necessària per a completar la totalitat de les obres pendents d’aquest tram central s’estima en altres 946 milions d’euros.

El nou PEF aprovat autoritza així l’empresa a executar les obres del tram central de l’L9 i, com a conseqüència, es modifiquen les aportacions de capital del Departament de TES previstes entre els anys 2020 i 2042. A títol d’exemple, enguany s’aportaran 17 milions, quantitat que serà de 15 milions el 2021, de 65 milions el 2022 o de 168 milions el 2023.

Aquesta reestructuració permetrà que s’impulsi la redacció de projectes i altres treballs previs ja durant el 2021. Durant el 2026 es podrien posar en servei les estacions de Lesseps, Guinardó, La Sagrera i Sagrera TAV. El 2027, entrarien en funcionament les de Camp Nou, Sarrià, Mandri, Sanllehy i Maragall. Finalment, entre 2028 i 2029 ho farien les de Motors, Campus Nord, Manuel Girona i Putxet.

Obra finançada des del DTES

El nou PEF d’Ifercat considera que l’obra vindrà finançada via aportacions pressupostàries del Departament de Territori i Sostenibilitat. En cas de rebre ajuts provinents dels fons europeus, o d’altres vies de finançament, caldrà revisar de nou el PEF.

El Banc Europeu d’Inversions (BEI) es va mostrar disposat a atorgar un crèdit de 740 milions d’euros, que permetria fer front a bona part de la inversió necessària per a completar les actuacions pendents. Així mateix, l’execució d’aquesta infraestructura podria optar a l’obtenció dels fons europeus Next Generation, per a la recuperació econòmica posterior a la COVID-19.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.