Cuina i Nutrició
Eva Remolina
La guaranà és una planta originària de l’Amazones que sol prendre’s majoritàriament per a augmentar el rendiment esportiu i per al control de pes. Presa en quantitats adequades, la guaranà és molt efectiva, però cal tenir en compte que entre la seva composició es troba la cafeïna en un alt percentatge (cada baia conté un 4,5% d’aquesta substància, gairebé cinc vegades més que la que hi ha en el cafè), per la qual cosa, presa durant un llarg període de temps, així com excedir-nos en la dosi recomanada, pot produir nombrosos efectes secundaris, entre els quals es troben:
- Mals de panxa i de cap
- Nerviosisme
- Augment de la pressió arterial
- Taquicàrdies entre altres
La guaranà és molt utilitzada en la producció de begudes energètiques (70% de la producció), així com en la de medicaments o productes cosmètics (30% restant).
Entre els seus efectes beneficiosos, destaquen:
- Retarda l’envelliment gràcies a les seves qualitats antioxidants
- Redueix la somnolència
- Augmenta la crema de greixos fins a un 10%
- És saciant
- Diuen a més que és afrodisíaca i augmenta l’erecció masculina
La guaranà està contraindicada durant la lactància i l’embaràs i també per a les persones amb malalties cardiovasculars. La dosi recomanada per a adults en cap cas ha de superar els 3 g diaris.