Dijous 25, abril 2024
14.5 C
Sant Gervasi
14.4 C
Sarrià
Publicitat

La importància de la llum natural en les hores del dia

Ara que ja es comença a fer fosc abans, notem la falta de llum natural amb més intensitat

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Salut

Glòria Vilalta i Grau, especialista en medicina de l’hàbitat

Ara que ja es comença a fer fosc abans, notem la falta de llum natural amb més intensitat. La llum té una afectació natural sobre l’organisme, ja que el cos té uns ritmes i uns cicles de funcionament automàtics. La llum natural és el senyal més potent que tenim a l’hora de sincronitzar aquests ritmes. De fet, hi ha una ciència, que s’anomena cronobiologia, que estudia aquests ritmes biològics, els quals afecten els processos orgànics interns i acaben manifestant-se com a comportaments i emocions. No és d’estranyar, doncs, que la son i l’estat d’ànim canviïn en funció de la llum i, per tant, en funció de l’època de l’any i fins i tot del dia.

Publicitat

Durant el dia, no només canvia el color de la llum, sinó que també ho fa la seva intensitat. Què passa quan en lloc de regir-nos per la llum natural ho fem a partir de l’artificial? Doncs que estem modificant aquests ritmes. Quan a les deu de la nit, en ple hivern -ja fa hores que és fosc-, estem envoltats d’una llum artificial amb unes característiques semblants a la llum de les dotze del migdia, el nostre cos entén que és hora d’activitat, no de dormir. Per tant, la producció de melatonina, que és l’hormona que entre altres coses ens ajuda a anar entrant en la son i el descans nocturn, queda alterada. No és estrany que en una societat on no seguim el ritme solar (començant per la diferència horària entre la del sol i la dels nostres rellotges), hi hagi alteracions de la son i de tot el funcionament de l’organisme. 

Publicitat

Si hi afegim que aquesta llum sovint és de mala qualitat, la distorsió és encara major. Quan dic mala qualitat em refereixo al fet que no reprodueix harmònicament tots els colors de la llum natural, és a dir, que té un espectre lumínic amb canvis molt grans, colors amb molta presència i colors quasi inexistents. Posaríem com exemple els primers leds o leds amb llum molt freda -amb molt contingut de llum blava- o les pantalles. Està demostrat que mirar pantalles -TV, ipad, mòbil, PC,…- abans d’anar a dormir afecta el descans nocturn.

I si filem més prim, podríem parlar també de la intensitat de la llum. No és el mateix la llum de la sortida del sol que la del migdia. Caldria afegir, també, que el sol és un potent antibiòtic i antifúngic natural, i que, com és ben sabut, ens ajuda a obtenir la vitamina D, per exemple. Això no ho aconseguim amb llum artificial.

Què podem fer?

Aquestes són algunes de les actuacions que ens ajudaran a no distorsionar tant el nostre rellotge intern, el ritme i els cicles del nostre organisme:

  • Viure en espais amb la màxima llum natural possible
  • Seguir al màxim el ritme natural de la llum
  • Aprofitar les hores de sol i gaudir-ne ni que sigui 10-15 minuts al dia
  • Utilitzar llum artificial de bona qualitat
  • Evitar intensitats massa altes en algunes hores del dia (hi ha sistemes i lluminàries que ho regulen automàticament) 
  • Fer servir il·luminació artificial adequada a l’activitat que necessitem (suau i càlida al dormitori, intensa i més freda al lloc de treball)
  • Fer servir il·luminació artificial adequada a l’hora del dia 
  • Evitar pantalles dues hores abans d’anar a dormir

Mirem de recuperar la nostra salut recuperant tots els beneficis del sol i de la llum natural que ens regala. La llum natural és vida!

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.