Publicitat

Viure la geometria

"Podem viure la geometria de moltes maneres; observant-la en nosaltres i el nostre entorn, gaudint de la bellesa i l’harmonia de les creacions que la utilitzen, i també utilitzant-la en l'àmbit terapèutic": l'opinió de Glòria Vilalta

spot_img

Publicat el 24.5.2025 7:00

Opinió

Glòria Vilalta

Ja fa uns mesos vaig explicar, també en un article, que havia redescobert la geometria. Sempre m’han agradat les matemàtiques, però la part de la geometria no m’acabava de fer el pes. Per als que no ho vau llegir, explicava que m’hi havia reconciliat gràcies a entendre que era part de la vida

Publicitat

Un exemple molt clar és que la trobem ja en el carboni, que s’organitza en forma de tetraedre; també en les proporcions del nostre cos, que segueix la proporció àuria; en la forma de l’ou i en el de les nostres orelles, en la closca dels caragols, l’òrbita dels planetes, els ciclons, el creixement de les plantes, i un llarg etcètera. 

Publicitat

Gaudí sabia que era part de la natura i la va incorporar també en les seves construccions. En altres àrees també la podem trobar. Leonardo da Vinci la utilitzà, així com altres grans artistes del Renaixement o posteriors (Velázquez i Dalí, per exemple). 

I no puc deixar d’esmentar una gran pintora del segle XX, Hilma af Klint. Fa poc vaig tenir l’oportunitat d’anar al Guggenheim de Bilbao a veure l’exposició de les seves obres. És un festival de geometria i color. Els seus quadres no deixen indiferent.

La nostra vivència amb la geometria ve de lluny, doncs. La tenim en el nostre cos, en el nostre entorn i en les nostres creacions. Hi ressonem precisament perquè té alguna cosa a veure amb nosaltres. 

La geometria és energèticament molt potent. Per alguna cosa la lògia dels maçons té el símbol d’un compàs i sovint també altres formes geomètriques, com un triangle. Saben que la geometria és més que una forma quadrada o triangular. Grecs i egipcis, i posteriorment també els romans, van incorporar la geometria en les seves construccions. També els xinesos i les cultures precolombines. Les targetes de crèdit, i molts logotips d’empreses importants, s’han fet segons uns paràmetres geomètrics estudiats. 

En totes les cultures, les formes han tingut un paper important, i la geometria solar o anomenada també la geometria sagrada o natural, encara més. Estudiar el recorregut del sol era primordial abans de fer qualsevol construcció d’un espai important (temple, cementiri o palau). Quan la geometria, a més a més de la forma, que ja per si emet una energia diferent, té en compte l’emplaçament (és a dir, el recorregut solar en aquell indret), els efectes es multipliquen. Ho podem comprovar amb la sensació que tenim quan entrem en la majoria d’esglésies antigues, que s’han fet amb una intenció i una geometria i orientació concretes. 

Podem aprofitar tot aquest coneixement i beneficis (bellesa, ordre, harmonització) en el nostre dia a dia, per tenir més harmonia a casa i també a escala personal. La majoria d’aparells o elements utilitzats en les harmonitzacions es fan amb geometria sagrada. És un coneixement molt antic i actualment poc utilitzat, però que per sort està tornant a sorgir i a obrir-se a tots els públics, no només a uns quants.

Així, actualment podem viure la geometria de moltes maneres; observant-la en nosaltres i el nostre entorn, gaudint de la bellesa i l’harmonia de les creacions que la utilitzen, i també utilitzant-la en l’àmbit terapèutic, directament en nosaltres o en els nostres espais.

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Escollir el camí

"Quan veig jovent mirant de decidir si estudiar o treballar, si aquesta professió o aquella altra, penso que li donem massa importància a una decisió que podem canviar en qualsevol moment": l'opinió de Glòria Vilalta

En quin percentatge ens afecta el Fengshui?

"El Fengshui ens afecta? Sí, i tant. Determina la nostra vida? No al 100 %, però sí en una tercera part": l'opinió de Glòria Vilalta

Què és un arbre?

"Estigueu amb els peus ben plantats a terra i creixent cap al cel", escriu Vilalta

L’harmonia que podem crear fàcilment

"Hi ha moltes coses que podem fer a casa nostra –o al nostre espai laboral- per millorar l’ambient", escriu Vilalta
spot_img

El PSC fa balanç a Sarrià en l’equador del mandat

Els de Jaume Collboni reivindiquen l’èxit del topall del lloguer i treuen pit de les inversions recentment anunciades pel districte en un acte amb militància i presidit per Maria Eugènia Gay

Els refugis climàtics d’aquest 2025 a Sarrià-Sant Gervasi

Des del 15 de juny fins al 15 de setembre, l'Ajuntament posa a la disposició de la ciutadania diversos espais per fer front a la calor

Abaixa la persiana un dels forns centenaris de Sarrià: “No hem pogut trobar forners per seguir”

"Ens acomiadem amb el cor ple, sabent que hem format part del dia a dia de moltes llars i que hem compartit molt més que forn i llevat: hem compartit vida"

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]