Dissabte 20, abril 2024
18.4 C
Sant Gervasi
18.4 C
Sarrià
Publicitat

La incertesa s’apodera de la celebració de Tots Sants

La celebració de Tots Sants és un dia clau que pot donar un respir a les floristeries i ajudar-les a sortir d'aquesta mala dinàmica

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Societat

Carlos Monfort i Felipe Valenzuela

La crisi de la covid-19 ha comportat canvis en els patrons de consum de la població. El món s’ha vist sacsejat per un virus que ha obligat la societat a estalviar —gastant diners només en allò imprescindible— i a no socialitzar. Precisament aquest és el motiu que explica per què el sector de la floristeria s’ha vist tan afectat: requereix diners i interacció social en un moment en què la gent, escèptica davant el virus, busca evitar el contacte humà per sobre de tot. Malgrat que l’índex de mortalitat s’ha disparat i les dades no ajuden, el Govern de la Generalitat vol ajudar a fer que els familiars s’acomiadin els seus éssers estimats com cal.

Publicitat

Cal ser realistes. La situació no és ni molt menys idíl·lica, però la celebració de Tots Sants és un dia clau que pot donar un respir a les floristeries i ajudar-les a sortir d’aquesta mala dinàmica. Sant Jordi o el Dia de la Mare van agafar a la població confinada, i ara queda una bala a la recambra que pot ajudar a les floristeries a sortir d’aquest pou que, segons molts treballadors del sector, “sembla no tenir fons”. Hem parlat amb algunes floristeries del barri, que ens destaquen la incertesa i la inseguretat que estan vivint.

Publicitat

Baoba és una de les floristeries veteranes del districte, amb 25 anys de servei al seu taller i deu anys a peu de carrer. “No hi ha molta tradició de Tot Sants al barri”, explica la Teresa Molné, encarregada de la botiga. “Mai hem sabut si era pels costums del barri o perquè s’està perdent la tradició, però venem poques flors per aquesta data”, afegeix Molné, qui té la seva botiga al passeig de la Bonanova, a pocs metres del cementiri de Sarrià.

Per una altra banda, la Delicia Morante va obrir la seva floristeria Las 3 Orquídeas fa tres anys. “Teníem previst vendre, sí. El tradicional és vendre crisantems, hortènsies i margarides però aquest darrer més les vendes han estat baixes”, explica l’encarregada a aquest diari. “Els anys anteriors vam vendre més plantes, flors i arranjaments, ara depenem totalment de Nadal”, assegura.

“L’únic que ens queda és seguir estant al peu de canó, sempre al servei dels nostres clients. Hem posat la botiga més lluent per cridar l’atenció de la gent que passa”.

– Mitre & Mandri Flors

“Fa  mesos que estem treballant dissabtes i diumenges però no estem aconseguint els resultats esperats”

– Floristeria A. Navarro Pérez

“La gent no acostuma a venir per Tots Sants. Als cementiris hi ha molta venda de flors i la gent prefereix anar allà a comprar. És més accessible i probablement més econòmic”.

– Floristeria Prat Bonanova

Els cementiris no abaixen la guàrdia

Tot i les declaracions dels floristes en relació amb el baix nivell de treball d’aquests dies, des de Cementiris de Barcelona, però, no abaixen la guàrdia. Segons explica en Miquel Trepat, director general, enguany s’espera un interès especial per aquesta data. “Moltes persones han tingut dificultat a l’hora d’acompanyar i acomiadar-se dels seus familiars, per les limitacions dels hospitals i dels tanatoris”, afirma.

El director també explica que han vist una dinàmica d’anticipació en les visites als cementiris del districte i de la ciutat. “Moltes famílies busquen intimitat, aleshores venen els dies d’abans per evitar aglomeracions”, diu Trepat, poc abans d’assenyalar que esperen que aquesta anticipació tingui un impacte positiu en el cap de setmana de Tot Sants. “Al districte hem vist un augment del 13% i 18% en els visitants, comparat amb el mateix període de l’any passat”, afegeix.

Davant la preocupació per les aglomeracions que es puguin formar en aquests dies, el director de Cementiris de Barcelona defensa que estan preparats per regular les visites i el nombre de persones dins els cementiris, en cas que es produeixi una assistència massiva. D’altra banda, són conscients que hi haurà persones que decidiran no visitar els cementiris per por al risc de contagi. “Moltes persones no fem allò que podem fer, per la mentalitat de protegir-me a mi mateix i als meus, jo això ho veig molt encertat”, assegura.

Les alternatives de la covid

Davant l’etapa d’incertesa i por que estem vivint, hi ha projectes solidaris com el d’en Pau Culillas, fundador de Rosistirem. Aquesta empresa ha activat un servei especial per enviar rams directament als cementiris i disminuir el nombre de desplaçaments en ple estat d’alarma. La start-up destinarà un percentatge dels beneficis al Banc d’Aliments per recordar que hi ha milers de famílies afectades per la situació econòmica actual.

Segons Culillas, CEO de l’empresa, va iniciar en plena pandèmia, durant el confinament. El dia de Sant Jordi va esdevenir tot un èxit amb 4129 roses enviades, i el dia de la mare amb 1983. Ara, per Tots Sants espera enviar 1000 rams de flors.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí